Štyri jednoduché a geniálne náhrady chleba

Potravinové neznášanlivosti, alergie, diéty - je veľa dôvodov, kedy z jedálnička trvalo alebo dočasne vylúčime chlieb. Trápi vás dilema, čím ho nahradiť?

29.09.2016 09:00
sladké zemiaky, batáty Foto:
Sladké zemiaky nakrájať na plátky. Zdravé jedlo.
debata

Hrianky zo sladkých zemiakov

Aj vy často večeriate obložený chlebík s čímkoľvek, „čo chladnička dá“? Úžasnou alternatívou je toast zo sladkých zemiakov. Má podstatne menej sacharidov, je bezlepkový a príprava je jednoduchá. Nakrájajte zemiak na plátky a vložte ich do hriankovača. O chvíľu budú mať chrumkavú kôrku a môžete na ne „naložiť“, čo ľúbite. Obzvlášť chutnou kombináciou je sladký zemiak s kozím syrom a s čerstvou jarnou cibuľkou.

Ryžové chlebíky

Tieto ryžové kotúčiky dostať v každom obchode a možno ich využiť aj na sladko, aj na slano. Obložte im, po čom váš jazyk piští. Ich výhodou je, že obsahujú len 6 gramov sacharidov a majú iba 30 kalórií. Ideálne pri diéte! Ryžový chlebík môžete potrieť napríklad aj tvarohom, alebo obložiť morčacími prsiami – možno vás tieto kombinácie milo prekvapia.

Chia-chlieb

Chia cemienka sú už nejaký ten čas právom vyhlásené za superpotravinu. Sú totiž skutočne zdravé a pomáhajú aj pri chudnutí. Síce sa po ich konzumácii kilá nevyparia zo dňa na deň, je pravdou, že zasýtia a dodajú telu veľké množstvo životne dôležitých živín – napríklad omega-3 mastných kyselín. Chia semienka sú už nejaký čas k dispozícii v rôznych formách. V müsli, ako puding alebo tiež ako alternatíva chleba. Tento chlieb je bezlepkový, obohatený o čierne semienka a obsahuje len približne 12 percent sacharidov.

Kalerábová hrianka

Áno, aj kalerábové chlebíky chutia. V porovnaní s ostatnými vyššie uvedenými, obsahujú viac vody a majú miernu sladkastú chuť, ale rovnako dobre poslúžia ako „chlebík“, na ktorý sa dá naložiť veľa zdravých pochúťok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #sacharidy #kaleráb #lepok #chia #sladké zemiaky #hrianka

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....