Hoci slovenské domácnosti sú skôr zvyknuté na figy sušené, ich čerstvá a šťavnatá alternatíva je omnoho zaujímavejšia. Dôvodov je hneď niekoľko – medzi prvými, samozrejme, vitamínové benefity tohto chutného ovocia, ktorému sa pripisujú aj afrodiziakálne účinky.
Figy sú totiž plné vlákniny a zlepšujú tak trávenie aj metabolizmus. Ďalej obsahujú draslík a vápnik a skvelo tak podporujú pevnosť kostí a zlepšujú tiež vzhľad pokožky. Figové výťažky sa používajú v kozmetike práve pre to, že antioxidanty v plodoch pomáhajú pokožke. Prospievajú srdcu, ale aj zraku a vedci preukázali aj ich vplyv na zníženie rizika rakoviny prsníka.
Popri tom všetkom sú figy naozaj chutné a môžete ich jesť čerstvé, ale zaradiť tiež do teplej kuchyne. Mixom studenej a teplej kuchyne je šalát s figami a kozím syrom.
Šalát (podľa chuti) pripravte s kúskami malých cherry paradajok, nakrájanou červenou cibuľou a štvrtkami vlašských orechov. Figy rozrezané na polovicu pokvapkajte olivovým olejom, jemne zaprášte soľou a korením a následne ogrilujte rozrezanou stranou na panvici alebo grile. Pridajte do hotového šalátu, spoločne s citrónovou šťavou a kozím syrom, ktorý položíte na kôpku šalátu.