V kuchyni s deťmi

Výsledkom spoločnej práce s deťmi nie sú len skvelé dobroty, ale najmä výborná nálada a radosť.

12.09.2016 15:00
varenie s deťmi, lístkové šatôčky Foto:
Jednoduché lístkové šatôčky.
debata

Tvrdý oriešok

Kokosový orech je naozaj tvrdý oriešok. Nedá sa doň nakuknúť, takže sa dosť zle vyberá. Vnútri orecha je biela dužina a kokosová voda. Keď v obchode orechom zatrasieme, musíme v ňom tú vodu počuť špliechať. Ak nič nepočujeme, najskôr je orech starý a vyschnutý. Kokosová škrupina by tiež nemala byť popraskaná.

Pomôcky na pečenie

Už malé deti treba poučiť o tom, že základom každého dobrého pečenia je kvalitná forma alebo plech na pečenie, pekáč alebo zapekacia misa. A potrebujeme, samozrejme, kuchynskú misu, váhy, vykrajovačky, potreby na zdobenie aj rôzne formičky.

Stačí drobnosť

Už pri výbere receptu si treba naplánovať, akú kto dostane úlohu, aby mali všetky deti stále čo robiť a nezačali sa nudiť. Aj preto najmenší drobec môže napríklad držať sito, starší naleje med do cesta alebo zdobí sušienky. Najstarší môže ukladať koláčiky na plech a s pomocou dospelého vložiť plech do rúry a kontrolovať čas prepečenia.

Vareškova poradňa

Veľmi dobrou cestou pri realizácii receptov je pripraviť si spolu s deťmi pomôcky a náčinie, dobré je vopred si pripraviť niektoré suroviny. Deti, ktoré vedia čítať, môžu predčítať zoznam surovín, zatiaľ čo dospelí ich vyberajú na kuchynský pult. Ak sú deti malé, úplne stačí, keď sa s nimi budeme pri varení rozprávať o tom, čo práve robíme. Môžeme im pritom vysvetliť, ktoré suroviny sa dajú jesť surové a ktoré sa musia uvariť.

Lístkové šatôčky

Potrebujeme:
1 lístkové cesto (mrazené), 1 mandarínkový kompót, 1 mäkký tvaroh, 1 vajíčko do tvarohu, 1 vajíčko na potretie, 1 vanilkový cukor, 2 PL krupicového cukru
Postup:
1. Lístkové cesto necháme rozmraziť a rozvaľkáme ho na placku. Tvaroh rozmiešame s jedným vajíčkom, s jedným vrecúškom vanilkového cukru a krupicovým cukrom podľa chuti.
2. Z placky nakrájame štvorčeky s rozmermi asi 5×5 cm. Na každý dáme trocha tvarohu a jeden mesiačik mandarínky.
3. Potom utvoríme šatôčky, potrieme ich vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 20 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #rodina #recept #radosť #deti v kuchyni

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...