Čarovný svet detí v kuchyni

Pečenie a varenie s deťmi si vyžaduje trpezlivosť.

11.09.2016 14:00
karfiolové placky so syrom Foto:
Karfiolové placky so syrom.
debata

Lenivé víkendové popoludnie

Čarovný svet kuchyne treba predstaviť deťom v čase, keď sa nikam neponáhľame, ideálne je lenivé víkendové popoludnie. Malé deti by mali byť odpočinuté, aby si varenie užili. Vopred sa treba zmieriť s tým, že bude neporiadok. Deti by si mali obliecť pohodlné oblečenie, napríklad detské zásterky, a mali by mať vlásky stiahnuté do chvosta.

Drevené a plastové nástroje pre deti

Pri výbere kuchynského náčinia dáme prednosť dreveným a plastovým materiálom. Už pri výbere receptu si naplánujeme, akú kto dostane úlohu, aby mali všetky deti stále čo robiť a nezačali sa nudiť. Ak varíme s naozaj malými deťmi, vyberieme jednoduchý recept s krátkou dobou prípravy, napríklad ovocný šalát alebo lentilkové sušienky.

Pomôže aj internet

Varenie s deťmi je takpovediac psychologická záležitosť. Keď si nebudeme robiť starosti s omrvinkami a kvickanicami po deťoch, budeme sa pri varení s deťmi všetci oveľa lepšie baviť. Veľmi prospeje, ak pred varením využijeme predsa len internetovú barličku – skúsme variť napríklad podľa videoreceptov na youtube, deti to zaujme.

Vareškov tip: Mrkvovo-pažítková nátierka

Dve mrkvy nastrúhame najemno, zväzok pažítky nasekáme. Potom zeleninu pridáme do jemného tvarohu alebo smotanového syra, ktorý sme zmiešali s kyslou smotanou. Podľa chuti osolíme. Pre dospelých môžeme aj okoreniť. Nátierku podávame natretú na chlebe alebo na kolieskach rožkov ako chuťovky.

Zeleninová pochúťka: Karfiolové placky so syrom

Potrebujeme:
1 hlávka karfiolu, 2 vajcia, 2 hrste nastrúhaného parmezánu, 100 g anglickej slaniny, 2 jarné cibuľky, 2–3 PL hladkej múky, strúhanka na obalenie, soľ, olivový olej
Postup:
1. Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky a krátko povaríme. Uvarený karfiol nakrájame na plátky a dáme do väčšej misky.
2. Potom pridáme vajcia, slaninu nakrájanú na kocky, cibuľku nakrájanú nadrobno, parmezán a hladkú múku. Všetko dobre premiešame a podľa chuti osolíme.
3. Vzniknutú hmotu naberáme lyžicou a tvarujeme z nej hrubšie placky, ktoré obalíme v strúhanke. Placky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potretý olivovým olejom. Vložíme do rúry a pečieme pri 160 °C približne 15–20 minút dozlatista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #rodina #recept #dobrá nálada #deti v kuchyni

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...