Mäso v letných receptoch

02.09.2016 09:30
fricassé z prepelice
Fricassé z prepelice. Autor:

Aj pri ľahkom letnom jedle si môžu prísť mäsožravci na svoje.

Francúzi veľmi ľúbia holuby

Na mäse holubov si pochutnávali už francúzski králi, rímski cisári, ba dokonca aj egyptskí faraóni. V krajine galského kohúta majú na tanieroch zvyčajne staršie holuby, ktorým najlepšie svedčí pomalé pečenie vo vrstve tuku. Ale môžu sa aj zvoľna dusiť – dlho a pri nízkej teplote, až kým nebudú dokonale mäkké.

Plnené prepelice sú lahodné

Lahôdkou kulinárov sú plnené prepelice, ktoré bývajú naplnené plnkou z rožkov, vajec, kuracej pečene alebo prepeličích vnútorností, mlieka, cibule a korenín podľa vlastného výberu, ktoré sa pečú v rúre domäkka spolu s ružičkami kelu, plátkami anglickej slaniny a ďalšími surovinami.

Masť do buchiet

Masť z tučného králika vykrojíme, vyškvaríme a uložíme v chladničke. Masť použijeme do buchtového cesta. Buchty sú s ňou krehkejšie a voňavejšie. Samotného naporciovaného králika alebo opečené porcie skladujeme v mrazničke zabalené do alobalu alebo v plastových vaničkách.

Vareškova poradňa

Králičie mäso má pomerne nevýraznú chuť, a preto ho treba koreniť rôznymi druhmi korenia – cesnakom, cibuľou, bylinkovými zmesami alebo marinádami. Naši predkovia s obľubou pripravovali králika na šalvii, ktorá redukovala králičí pach na minimum. Staršieho králika treba rozdeliť na porcie a obložiť plátkami cibule, zrnkami čierneho korenia, nového korenia, bobkovým listom, posypať tymianom a nechať na chladnom mieste 2–3 dni odležať.

Fricassé z prepelice

Potrebujeme:
2 prepelice, 100 ml brandy, mleté čierne korenie, soľ, 1 mrkva, 1 stopkový zeler, 100 ml smotany na varenie, 1 karfiol, rastlinný olej, maslo, 1 brokolica, 1 šalotka, hydinový vývar
Postup:
1. Prepelicu naporciujeme, osolíme a okoreníme. Niekoľko ružičiek karfiolu, brokolice, mrkvu a stonkový zeler sparíme vo vriacej osolenej vode. Stačí minútka a zeleninu prehodíme do studenej vody, čím si zachová čerstvú farbu.
2. V panvici rozohrejeme rastlinný olej a na ňom urestujeme nasekanú šalotku. Pridáme kúsky prepelice, zalejeme asi 100 ml brandy, necháme odpariť alkohol a prilejeme trošku vývaru.
3. Omáčku necháme na miernom plameni variť. Na záver prilejeme 100 ml smotany a pridáme kúsok masla. V kastróliku ohrejeme sparenú a nakrájanú zeleninu. Precedíme k nej zredukovanú omáčku a naposledy prehrejeme.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#hydina #recept #rybie mäso #králičie mäso
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Nezaťažujte kĺby, prospel by vám pobyt v saune a pohyb v bazéne.
Informujte sa na príčiny platobnej...

+ Patríte medzi zdravých ľudí, pokračujte a starajte sa o svoje telo i myseľ.
Máte právo vedieť...