Aj keď jednotlivé recepty sú vždy jedinečným dielom jednotlivca, predsa majú regionálne a národné kuchyne svoje spoločné znaky.
Poľská kuchyňa
V poľskej kuchyni sa s obľubou pripravujú napríklad polievky z mäsa, zo zeleniny a z húb. Morské ryby sú základom pre studené predjedlá aj hlavné jedlá. Všetky druhy mäsa sa upravujú dusením, varením, veľmi známe sú omáčky a šaláty. A kto by nepoznal poľský bigos?
Bulharská kuchyňa
Pre bulharskú kuchyňu sú typické pomerne mastné pokrmy s veľkým množstvom cibule, cesnaku a korenia. Veľmi často sa používa mäso prasiat, jahniat a najmä veľa druhov zeleniny. K najznámejším pokrmom patrí tarator alebo musaka so špenátom.
Americká kuchyňa
Severoamerická kuchyňa sa podobá na severoeurópsku a juhoamerická zase na juhoeurópsku, najmä kuchyňu krajín, kde sa hovorí po portugalsky alebo španielsky. Typickými pokrmami Severnej Ameriky sú hranolčeky, hamburgery, americké zemiaky či koláče zvané pie.
Ruská kuchyňa
V ruskej kuchyni sa veľmi často pripravujú tak morské, ako aj sladkovodné ryby, ďalej potom hovädzie, baranie, bravčové i hydinové mäso. Obľúbená je tiež zelenina, smotana a huby. Polievky bývajú výdatné a husté, napríklad boršč sa preslávil po celom svete.
Čínska kuchyňa
Základom čínskej kuchyne je zelenina, ryža, hydina, cestoviny a sója. Typická je osobitá príprava potravín: zelenina sa krája na rezance, používa sa zemiakový škrob, sójová omáčka a mnoho ďalších prísad. Často sa tiež varí v panvici wok. A kto by nepoznal kung pao.
Indická kuchyňa
Indická kuchyňa je veľmi pestrá. Podáva sa zelenina, strukoviny, ryža, čalamáda, jogurt, polievky… A všetko dopĺňajú placky, napríklad tradičné placky čapátí. Mäso, väčšinou baranie, rybie a hydinové, sa upravuje na rôzne spôsoby, väčšinou sa dusí. Indovia veľa korenia.
Fínska hrášková polievka
Potrebujeme:
150 g zeleného hrášku, 150 g údeného lososa, 500 g hrachu, 2 l zeleninového vývaru, 200 ml smotany, 2 cibule, mleté čierne korenie, majorán, olej, soľ
Postup:
1. Cibuľu nakrájanú na kocky opražíme na oleji. Prilejeme vývar, pridáme žltý olúpaný hrách a posekaný majorán, môže byť aj sušený. Varíme na miernom ohni asi 50 minút.
2. Plátky lososa pokrájame na prúžky. Z polievkového základu vyberieme varený hrach, 2 lyžice dáme bokom a zvyšok rozmixujeme. Prilejeme 150 ml šľahačky a dochutíme soľou, korením a trochou cukru.
3. Zmes vrátime do polievky spolu so zeleným hráškom a ešte chvíľu varíme. Nakoniec pridáme pokrájaného lososa a zvyšný hrach. Zvyšok šľahačky ušľaháme, každú porciu zdobíme a posypeme majoránom.