Lahodné dezerty pre maškrtníkov

Na letných dezertoch si môžme pomaškrtiť a vďaka množstvu ovocia neobsahujú toľko kalórií ako hutné koláče.

27.08.2016 14:00
marhuľové mafiny s kokosom, letný dezert Foto:
Marhuľové mafiny s kokosom.
debata

Domáci termix poteší jazyk

Priemyselnú podobu tvarohového dezertu pod názvom termix pozná vari každý. Pritom jeho domáca príprava je veľmi jednoduchá. Stačí si uvariť puding z mlieka, cukru a pudingového prášku, a keď vychladne, povrch pocukrovať krupicovým cukrom a ostáva ho už len rozmixovať s tvarohom. Vystačíme s pollitrom mlieka, jedným pudingovým práškom a štvrť kilom tvarohu.

Diétny puding z avokáda bez múky

Existujú aj zdravé alternatívy sladkých dezertov. Napríklad nevarený čokoládový puding – raw, ktorý neobsahuje jediný gram múky či živočíšne suroviny. Základnou surovinou je avokádo, ďalej banán a nesladené kakao. Avokádo je bohaté na minerály a kvalitné tuky, preto je vhodnou stravou pre vegánov či deti.

Rôsol zo sladkého ovocia

Častou súčasťou dezertov je sladký rôsol, ktorý zväčša pripravujeme zo želatíny. Rôsol sa však dá pripraviť aj z čistého ovocia, ktoré obsahuje dostatok pektínov – mimoriadne vhodné sú ríbezle, egreše, černice, maliny, jahody či jablká. Ovocie však treba osladiť (na 3 l ovocia sa používa asi 1 kg cukru), aby rôsol stuhol.

Vareškov tip: „Srnčí“ dezert so smotanou a s jahodami

Do 100 ml mlieka dáme napučať 20 g želatíny, zahrejeme ju a necháme vychladnúť. Potom vymiešame 250 g tvarohu s vanilkovým cukrom, šľahačku vyšľaháme, formu na srnčí chrbát vyložíme alobalom. Potom spolu zmiešame mlieko, želatínu, tvaroh, 3 PL práškového cukru a šľahačku. Na dno formy dáme piškóty, potom tvarohovú hmotu a nakoniec jahody, všetko zopakujeme, postup zakončíme piškótami. Dáme do chladničky stuhnúť.

Ovocná delikatesa: Marhuľové mafiny s kokosom

Potrebujeme:
80 g masla, 100 g trstinového cukru, soľ, 2 vajcia, 150 g bieleho jogurtu, 150 g celozrnnej pšeničnej múky, 1 kl prášku do pečiva, 50 g strúhaného kokosu, 100 ml mlieka, 6 marhúľ, 1 PL trstinového cukru a 1 PL kokosu na posypanie
Postup:
1. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a so štipkou soli, vmiešame vajcia a jogurt a postupne zapracujeme múku s kypriacim práškom.
2. Potom pridáme kokos a mlieko a opatrne vmiešame vykôstkované marhule nakrájané na kocky.
3. Silikónové formičky na mafiny naplníme cestom asi do dvoch tretín, každý koláčik posypeme troškou cukru a kokosu a pečieme pri 180 °C asi 30 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múčnik #ovocie #recept #ovocný dezert #mafiny

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...