Dobrý korpus na dobrý letný dezert

Čas leta je časom letného ovocia, pričom všetky jeho druhy - maliny, čerešne marhule, ríbezle či čučoriedky sa priam dožadujú rozložiť ich na pripravený alebo kúpený korpus, dochutiť, vychladiť a potom si už len pochutnávať na rýchlom dezerte ku káve alebo k čaju.

26.08.2016 12:00
čokoládová pena Foto:
Čokoládová pena.
debata

Korpus dokáže upiecť aj cukrár amatér, len si treba vybrať ten pravý.

Piškótový korpus

150 g cukru, 6 vajíčok, 225 g hladkej múky, 1 kl práškového cukru
Bielky vyšľaháme s dvoma tretinami krupicového cukru, so zvyšným cukrom vymiešame žĺtky. Do žĺtkovej zmesi zapracujeme bielky a múku. Cesto dáme do vymastenej a vysypanej tortovej formy, položíme na plech s papierom na pečenie, trocha poprášime práškovým cukrom a pečieme 20 minút pri 180 °C.

Odpaľovaný korpus

190 ml vody, 50 ml oleja, štipka soli, 100 g hladkej múky, 2 vajcia
Vodu s olejom a štipkou soli privedieme do varu. Za stáleho miešania zasypávame múkou, pridáme vajce a dobre rozmiešame. Cukrárskym vreckom striekame kúsky cesta na papier na pečenie tak, aby z nich vznikol plný kruh, pokropíme vodou a pečieme sprudka 10 minút pri 220 °C, potom pri 180 °C dopečieme.

Krehký korpus

500 g hladkej múky, 350 g masla, 1 vajce, štipka citrónovej kôry, 150 g práškového cukru
Najskôr dôkladne uhnetieme všetky suroviny na doske. Musí z nich vzniknúť hladké cesto. Keď je cesto vymiesené, necháme ho chvíľu odležať v chlade (asi 30 minút). Potom ho rozvaľkáme a vyložíme ním formu vymastenú maslom. Pečieme v rúre asi 20 minút pri teplote 220 °C.

Čokoládový korpus

150 g kvalitnej tmavej čokolády, 1 PL masla, 150 g kukuričných lupienkov
Čokoládu najskôr rozvaríme v horúcom vodnom kúpeli, potom do nej pridáme polievkovú lyžicu masla. Do čokolády potom pridáme kukuričné lupienky a poriadne premiešame. Hmotu vylejeme do formy vyloženej alobalom. Korpus nepečieme, len necháme stuhnúť v chladničke.

Limetkový korpus

6 vajec, 150 g kryštálového cukru, 200 g hladkej múky, 1/2 prášku do pečiva, 1 vanilkový cukor, 1 limetka
Najskôr rozbijeme šesť vajíčok do misky, pomaly pridáme kryštálový cukor a všetko dôkladne ušľaháme. Do vzniknutej hmoty potom vmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva, vanilkový cukor a napokon nastrúhanú kôru a šťavu z limetky. Cesto pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút.

Orechový korpus

6 vajec, 150 g kryštálového cukru, 200 g hladkej múky, 10 g škoricového cukru, 100 g vlašských orechov, 1/2 prášku do pečiva, 50 ml oleja
Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom. Potom z múky, kypriaceho prášku do pečiva, škoricového cukru a nadrobno nasekaných vlašských orechov urobíme zmes, ktorú vmiešame do vajec. Nakoniec prilejeme olej. Pečieme v rúre asi 30 minút pri teplote 180 °C.

Čokoládová pena s ovocím

Potrebujeme:
5 PL kakaa alebo horkej čokolády, 2 veľmi zrelé avokáda, 4 veľmi zrelé banány, 2 PL javorového alebo agávového sirupu, 12 datlí, sekané orechy a semienka šalvie na ozdobu, 4 PL mandľového masla
Postup:
1. Avokádo najskôr rozkrojíme a vyberieme z neho kôstku, dužinu vydlabeme a dáme do mixéra.
2. Potom do mixéra pridáme s dvoma lyžicami vody i všetky ostatné suroviny a vymiešame jemnú penu.
3. Penu potom rozdelíme do hrnčekov alebo pohárikov. Dezert posypeme nasekanými orieškami a semienkami šalvie. Necháme vychladiť v chladničke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múčnik #dezert #ovocie #recept #korpus

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...