Súčasná prešporská kuchyňa

Dunajské ryby, liptovské syry, exotické plody a stovky ďalších dobrôt vniesli do prešporskej kuchyne bohatého a kozmopolitného kulinárskeho ducha.

20.08.2016 14:00
údená polievka s knedličkami Foto:
Údená polievka s knedličkami.
debata

Býčie žľazy chutili

Veľmi obľúbenou pochúťkou Bratislavčanov bývali býčie žľazy v známej reštaurácii U obuvníka na bratislavskom korze, kde bola súčasne vináreň aj kaviareň. Časovo nenáročná kulinárska úprava spočíva v krátkom namočení žliaz pred prípravou pokrmu do mlieka. Rad receptov uvádza niekoľko hodín, v praxi však stačí pokojne len dvadsať či dokonca ešte menej minút.

Guláš s octom

Jednou z mnohých variácií na guláš je aj tá prešporská pripravená z kociek hovädzej glejovky, cibule, papriky, vínneho octu, paradajkového pretlaku, masla, masti, rasce, sladkej i pálivej mletej papriky. Mäso sa nepodlieva vodou ani vývarom, ale vďaka octu pustí dostatok šťavy.

Prešporský šmírkas je bryndzová nátierka

Tradičnou slanou pochúťkou v bratislavskom šate je bryndzový šmírkas pripravený z bryndze a zo zmäknutého masla, ktoré sa posypalo paprikou, rascou a nakrájanou jarnou cibuľkou. Zvyčajne sa pridávala aj horčica, rozotrené sardelové očká aj s olejom a popri miešaní sa nátierka zriedila pivom a nakoniec zdobila surovou zeleninou.

Vareškov tip: Smotanová chrenová omáčka

Najprv dáme variť trištvrte litra mlieka, pridáme 30 g masla a strúhané mandle. Keď mlieko začne vrieť, vlejeme 3 lyžice smotany s rozmiešanou múkou a necháme zhustnúť. Prevaríme a nakoniec pridáme chren a dochutíme soľou a cukrom. Podávame s knedľou a vareným jazykom (alebo s údeným či hovädzím mäsom).

Údená polievka

Potrebujeme:
Knedličky: 200 g hladkej múky, 2 kl prášku do pečiva, soľ, 1 kl najemno nasekaného rozmarínu, muškátový oriešok, 100 g studeného masla
Polievka: 2 stredné cibule, 3 stonky zeleru, 3 veľké mrkvy, 3 bobkové listy, 600 g údeného mäsa, 400 – 500 g mrazeného hrášku, 3 vetvičky rozmarínu, kôra z 1/2 citróna, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Knedličky pripravíme z hladkej múky, ktorú zmiešame s práškom do pečiva, so soľou, s rozmarínom a muškátovým orieškom. Do múky pridáme nahrubo nastrúhané maslo a urobíme posýpku. Pridáme vodu a spracujeme nelepivé cesto. Z cesta vypracujeme asi 20 knedličiek, ktoré dáme do chladničky.
2. Polievka: Zeleninu očistíme. Cibuľu a zeler nakrájame najemno, mrkvu na hrubšie kolieska. Mäso nakrájame na 1 – 2 cm plátky. Do hrnca dáme zeleninu, mäso a bobkové listy. Okoreníme. Zalejeme 3 litrami vody. Polievku privedieme do varu, potom oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a pozvoľna varíme asi 1,5 hodiny. Podľa potreby odstraňujeme penu.
3. Keď je vývar hotový, vyberieme mäso a natrháme ho na kúsky. Podľa chuti pridáme soľ, korenie, nasekaný rozmarín a citrónovú kôru. Po ochutení privedieme polievku do varu a dáme do nej variť knedličky – asi 10 – 15 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bryndza #guláš #prešporská kuchyňa #býčie žľazy

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...