Bratislavské bajgle sú symbolom prešporskej kuchyne

Máloktorý recept dosiahol takú slávu a rozšírenosť ako bratislavské rožky, ktoré Prešporáci nazývajú aj bajgle.

18.08.2016 17:00
bratislavské rožky, bajgle Foto:
Bratislavské rožky - bajgle.
debata

Bajgle nesmeli chýbať pri všetkých možných slávnostných príležitostiach – od Vianoc po svadobné hostiny. Ich originálnu receptúru si Bratislavčania dlho chránili, a tak sa medzi ľuďmi rozšírili rôzne „napodobeniny“, aj keď ich príprava je v podstate jednoduchá, má svoje pravidlá.

Suroviny na bajgle

Už v príprave surovín na pečenie bratislavských rožkov sú rozpory. Používa sa hladká i polohrubá múka, z tukov najmä maslo, respektíve rastlinný tuk, ďalej ide do cesta kyslá smotana, no a droždie (nie vždy a vo všetkých). Nezrovnalosti sú pri surovinách na orechovú plnku – niekto do orechov a cukru pridáva mlieko, niekto vodu, hrozienka sú podľa niektorých prehreškom, rovnako aj rum či citrónová kôra.

Cesto na bajgle

Samotnej príprave cesta venovali Prešporáci veľkú pozornosť. Suroviny na cesto sa dôkladne vypracovávali dovtedy, kým nevzniklo hladké cesto. To sa rozdelilo na rovnako veľké kúsky, ktorých počet sa menil podľa zamýšľaného množstva bajglí, najčastejšie bolo tých kúskov šesť, každý sa v dlaniach zaguľatil a vytvorili sa bochníčky, ktoré sa prikryli a nechali vykysnúť (alebo odpočinúť v chlade).

Náplň do bajglí

Počas odpočívania pripraveného cesta sa pripravovala náplň do bajglí, pri ktorej sa najprv vylúpali a potom pomleli vlašské orechy, do orechov sa pridal cukor, niekto pridával aj prepláchnuté hrozienka, iný ochutil plnku aj trochou citrónovej kôry a rumu. Nakoniec sa zvyčajne prilialo do plnky horúce mlieko a celá náplň sa zamiešala. Zmes mala byť veľmi hustá, ak nebola, pridávali sa rozdrvené piškóty.

Rolovanie bajglí

Po dostatočnom odležaní sa každý bochníček cesta rozvaľkal na pomúčenej doske na okrúhlu placku a tá sa rozdelila pravidelnými šikmými rezmi na osem rovnakých dielov. Na širšiu stranu každého dielu (teda približne na základňu rovnoramenného trojuholníka) sa uložila pripravená orechová plnka a práve od základne trojuholníka sa cesto s uloženou plnkou zrolovalo do tvaru rožka.

Pečenie bajglí

Pripravené rožteky sa postupne ukladali na vymastený a vysypaný plech (dnes používame pohodlnejší variant – papier na pečenie). Povrch rožtekov sa natrel rozšľahaným vajíčkom. A prišla predposledná fáza prípravy: plech s rožtekmi sa vložil do rúry vyhriatej na 200 °C (starí Prešporáci používali najmä pece na pevné palivo) a piekol sa zhruba 20 až 30 minút, prepečenie sa pred koncom kontrolovalo.

Podávanie bajglí

Ešte horúce rožky sa obaľovali v práškovom cukre zmiešanom s cukrom vanilkovým. Rožtekov bolo zvyčajne z jednej dávky 48, a toto množstvo dlho nevydržalo. Najlepšie boli samozrejme rožky ešte vlažné, so šálkou dobrej kávy. Pri podávaní pracujú aj oči – preto pri opísanej príprave sa nemá zabudnúť na staré prešporské pravidlo: čím sú rožky menšie, tým sú originálnejšie bratislavské.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #prešporská kuchyňa #bajgle #bratislavké rožky

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...