Zaváranie kompótov je kuchynská paráda

Poháre so zaváraninami na policiach žiaria farbami a v zime nám pripomínajú slnečné leto.

12.08.2016 17:00
marhule, džem, lekvár, zaváranina Foto:
Ostrá marhuľová marmeláda.
debata

Kôstkoviny a bobuľoviny sa môžu schladiť

Po samotnom procese zavárania poháre z vodného kúpeľa vytiahneme na miesto, kde ich môžeme ochladiť studenou vodou, najlepšie sprchovaním. Chladenie studenou vodou je vhodné najmä pre kompóty z kôstkovín a bobuľovín, uchovajú si tak chrumkavú konzistenciu.

Zle prichytený uzáver znie duto

Pri úplne vychladnutých pohároch skontrolujeme najskôr uzávery. Dobre prichytený uzáver nesmie od pohára odpadnúť. Zle prichytené viečko pri poklepe vydáva hluchý, dutý zvuk. Poháre potom označíme etiketami, na ktorých uvedieme dátum výroby a ak treba aj názov zaváraniny.

Vareškova poradňa

Základným a zásadným pravidlom pri zaváraní je používanie úplne čistých zaváracích pohárov a viečok, ktoré nesmú byť deformované, navyše nesmú mať poškodenú tesniacu hmotu. Poháre plníme pokiaľ možno ešte horúce, prípadne ich zalievame horúcim nálevom. Uzavreté poháre nesmú po prevrátení tiecť. Teplotu pri zaváraní kontrolujeme teplomerom. Hotové kompóty skladujeme maximálne jeden rok.

Vareškov tip: Marmeláda z bazy

Očistené a umyté plody bazy uvaríme v hrnci a potom ich prepasírujeme tak, aby pretiekla iba dužina a šupky z bazy zostali. Do zmesi, ktorá vznikla, pridáme cukor a opäť začneme variť dovtedy, kým zmes nezhustne. Zmes dáme do pripravených čistých pohárov a uzavrieme viečkami. Potom poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Ostrá marhuľová marmeláda

Potrebujeme:
1 kg zrelých vykôstkovaných marhúľ, 500 g cukru, 2 malé zelené čili papričky, 2–3 kl čerstvého zeleného korenia, 1 vanilkový struk
Postup:
1. Marhule umyjeme, osušíme a vykôstkujeme. Zasypeme ich cukrom a necháme 1–2 hodiny stáť v chladničke. Medzitým nasekáme čili papričky a otrháme guľky zeleného korenia zo stonky. Marhule dáme do hrnca a privedieme do varu. Potom pridáme korenie, čili a dreň z vanilkového struku.
2. Marmeládu varíme asi 8 minút. Na tanierik naberieme trochu marmelády a lyžicou vyskúšame, či po vychladnutí tuhne. Marmeládu plníme do čistých horúcich pohárov, uzavrieme ich viečkami, otočíme hore dnom a necháme stáť do druhého dňa, prípadne ich ponoríme do vody a zavaríme 5 minút.
3. Možno bude problém zohnať čerstvé zelené korenie. V takom prípade podobnú službu preukáže korenie naložené v slanom náleve alebo sušené. Netreba sa báť nezvyčajnej kombinácie surovín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #recept #zaváranie #konzervovanie

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...