Pomôžu sušienky
Pečený korpus múčnika môžeme nahradiť rozdrvenými sušienkami či detskými piškótami, ušetríme tak veľa času a energie, ktoré potom môžeme venovať obľúbeným letným „oddychovkám“ – opaľovaniu a kúpaniu.
Citrón či rum
Ovocie v koláčoch ešte viac zmäkne a jeho aróma sa viac rozvinie, keď ho približne desať minút pred dopečením pokvapkáme citrónovou šťavou alebo rumom, poukladáme naň vločky masla, prikryjeme alobalom a dopečieme.
Raz studený, inokedy teplý
Najmä pri príprave ovocných koláčov z piškótového cesta sa neraz stáva, že šťava z ovocia spôsobí navlhnutie upečeného korpusu. Preto je nutné ovocie pred rozdelením na korpus dobre osušiť. Ovocie môžeme napríklad aj posypať drvenými maslovými sušienkami. Zaujímavé bývajú aj kombinácie s inými surovinami – napríklad maliny chutia s čerstvo nasekanou mätou alebo pokvapkané balzamikovým octom.
Nepečené sladké maškrty
V lete neraz prahneme po sladkom dezerte. Horúčavy sú však matkou našej lenivosti, a tak nastáva tá správna chvíľa na „upečenie“ nepečeného dezertu od výmyslu sveta – cheesecake, tiramisu, dezertu zvaného strecha a alebo flameru. Na ich prípravu nepotrebujeme rúru.
Letná klasika: Roláda s jahodami a tvarohovým krémom
Potrebujeme:
Krém: cukor podľa chuti, 2 balenia tvarohu, kúsok masla, kokos na ozdobu
Náplň: jahody
Cesto: 6 PL cukru, 6 vajec, 6 PL polohrubej múky
Postup:
1. Najprv pripravíme cesto na roládu. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov. Vyšľaháme žĺtky s cukrom. Potom ušľaháme sneh z bielkov a doň pomaly zamiešame ušľahané žĺtky s cukrom. Nakoniec primiešame múku. Cesto nalejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme doružova.
2. Ešte teplú upečenú placku zvinieme do rolády a necháme vychladnúť. Medzitým pripravíme krém z tvarohu, masla a cukru. Vychladnutú placku rozbalíme, potrieme krémom a poukladáme naň jahody.
3. Všetko zrolujeme, vršok rolády potrieme krémom a posypeme kokosom. Roládu s jahodami a tvarohovým krémom necháme stuhnúť, nakrájame a môžeme podávať.