Rozpáliť uhlie v grile je veda

Pred grilovacou sezónou si treba pripraviť dostatočne veľkú zásobu zápaliek, väčšinou dostať zápalky priamo určené na podpaľovanie dreveného uhlia v grile.

30.07.2016 14:00
grilovanie, opekanie, jedlo Foto:
Pri rozpaľovaní uhlia musíme byť trpezliví.
debata

Predávajú sa vo veľkom množstve a sú oveľa dlhšie ako obyčajné zápalky. Poslúži však aj plynový zapaľovač s dlhou rukoväťou.

Zapaľovací komín

Na grilovanie treba nachystať viac uhlia, ako si myslíme, že budeme potrebovať. Praktickým pomocníkom pre pohodlné rozpálenie je zapaľovací komín navŕšený z uhlia. Pokrm dávame na rošt až v okamihu, keď plamienky uhasínajú a uhlíky tlejú, na ich povrchu je tenká vrstva bieleho popola a nad ním horúci vzduch.

Vznietenie uhlia

Ak sú uhlíky v grile príliš horúce, rozhrabneme ich, teplota sa zníži, teplotu, naopak, zvýšime zhrabnutím uhlíkov k sebe a pridaním nového dreveného uhlia na vonkajšie okraje ohňa. Keď sa na žeravom uhlí zapáli tuk kvapkajúci z mäsa, treba mať po ruke fľašu s vodou a rozprašovačom, ktorým plameň uhasíme.

Vareškova poradňa

Mleté čierne korenie je vhodné nahradiť korením bielym, ktoré je rovnako aromatické, ale menej dráždi žalúdok, preto sa môže podávať aj deťom. Pri konzumácii grilovaných pochúťok deťmi treba osobitnú pozornosť venovať množstvu používanej soli.

Cukety s cesnakom

Potrebujeme:
6 stredných cukiet, soľ, 1–2 zväzky petržlenovej vňate, 3 strúčiky cesnaku, 1 menšia čili paprička, asi 200 ml olivového oleja
Postup:
1. Najskôr cukety pozdĺžne nakrájame na dlhé plátky hrubé asi päť milimetrov. Posolíme ich a necháme „vypotiť“. Potom cukety opláchneme, dobre osušíme, zľahka potrieme olivovým olejom a postupne plátky ugrilujeme.
2. Medzitým nadrobno nasekáme petržlenovú vňať, prelisujeme cesnak a všetko zmiešame s olivovým olejom tak, aby vznikla redšia bylinková pasta. Tou potom potierame ešte horúce cukety a ukladáme ich na seba. Dáme vychladiť. Podávame ako prílohu ku grilovanému mäsu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #grilovanie #grilovacie uhlie #zapaľovanie uhlia

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...