Báječné čatní
Horčicu môžeme nahradiť doma vyrobeným čatní, ktoré pochádza z Indie. Je to hustá omáčka zo zeleniny, z ovocia, korenia a rôznych prísad. Čatní má byť sladkokyslé s príchuťou orientálneho korenia. Inak ho možno pripraviť podľa vlastnej fantázie a dostupných surovín a pred použitím nechať odležať, aby malo správnu chuť.
Kvalitné mäso: kvalitný výsledok
Na grilovanie používame len kvalitné mäso, hydinu a divinu treba nechať odležať. Pred grilovaním mäso nakladáme do rôznych marinád. Predtým, ako položíme mäso na rošt, by sme ho mali osušiť čistou utierkou či obrúskom. Môžeme použiť aj tácky z alobalu určené na grilovanie, nestratí sa tak pripravená marináda a nedochádza k prepaľovaniu pokrmu.
Staré známe: vidličku do mäsa nepicháme
Pred položením mäsa potrieme rošt olejom, aby sa na ňom mäso nepripaľovalo. Až po „zatiahnutí“ mäsa potierame marinádou a otáčame. Na otáčanie používame kliešte. Vidličkou do mäsa počas prípravy nepicháme, pretože z neho potom vyteká šťava.
Vareškov tip: Farmárske zemiaky
Päť stredne veľkých zemiakov umyjeme a so šupkou nakrájame na hrubšie plátky, rovnako pokrájame aj cibuľu a slaninu. Olej zmiešame so soľou a s korením na grilovanie. Na ihly napichujeme striedavo zemiaky, cibuľu a slaninu. Ražne potrieme okoreneným olejom a grilujeme asi 15 minút. Často potierame a obraciame.
Grilovaná pochúťka: Krevety obalené v slanine
Potrebujeme:
krevety,200 g slaniny, maslo,cesnak,citrónová šťava,soľ,mleté čierne korenie
Postup:
1. Krevety umyjeme a vylúpneme z pancierov. Každú krevetu zabalíme do plátka slaniny, aby nám slanina nepadala, lepšie je v polovici krevetu prepichnúť špáradlom.
2. Potom rozpustíme maslo, ktoré zmiešame s čerstvo roztlačeným cesnakom, so soľou a s korením. Krevety grilujeme, kým nesčervenajú, asi 5 minút.
3. Po ugrilovaní pokrm pokvapkáme citrónom a podľa chuti namáčame do ochuteného masla. Podávame s cibuľou a grilovanými cuketami.