Základom dobrej grilovačky je dobré korenie

Jedným zo základných predpokladov úspechu grilovačky je dobré korenie na grilovanie. Kvalitné grilovacie korenie nádherne rozvonia grilované mäso, zeleninu či syr a príjemne ich dochutí.

27.07.2016 15:10
grilovanie, korenie Foto:
Kurací rezeň s bazalkou a citrónovou omáčkou.
debata

Na trhu je široký výber rôznych druhov grilovacích korení, poznať a vybrať si kvalitné je pre laika často veľkým problémom.

Kvalita a cena korenia

Nie vždy býva pravidlom, že drahšie korenie musí byť za každú cenu kvalitnejšie. Väčšinou to však platí – kvalitná surovina sa totiž väčšinou nakupuje za vyššiu nákupnú cenu, a tým v konečnom dôsledku býva konečný produkt drahší, ako jeho často umelá či extrahovaná kópia.

Kvalita a soľ v korení

Pri výbere grilovacieho korenia si treba v prvom rade všimnúť obsah soli v prípravku na grilovanie. Ak je obsah soli vyšší, býva grilované mäso slané a suché. Nie je natoľko rozvoňané, pretože v ňom na úkor soli chýba korenie. Ideálna zmes na grilovanie obsahuje 20 až 40 percent soli.

Kvalita a extrakty korenín

Kvalitné korenie nesmie obsahovať extrakty korenia. V obchodoch bývajú vrecká s korením v nepriesvitnom balení, čo býva nezriedka znakom toho, že sa výrobca za svoje korenie hanbí alebo niečo pred nami skrýva. Napríklad grilovacie korenie neurčitej farby, chuti, vône, plné extraktov a „éčiek“.

Kvalita a druhy korenín

Často grilovacie korenie nemusíme kupovať, pretože jeho hlavnými zložkami sú tie koreniny, ktoré už beztak väčšinou doma máme – soľ, mletá paprika, rasca, čierne korenie, granulovaný cesnak, čili, granulovaná cibuľa, šalvia, karí, kajenské korenie, mletý bobkový list, mleté nové korenie…

Kvalita a mletie korenín

Ideálne je mlieť si korenie doma, bude mať výraznejšiu chuť. Domáce korenie môže mať rôznu konzistenciu, zrnká soli sú väčšie ako zrnká čierneho korenia a papriky, niekedy sa nedarí korenia dobre spojiť. Preto hrubšie suroviny treba pred zmiešaním zomlieť rovnakým mlynčekom na korenie.

Kvalita a skladovanie korenín

Grilovacie korenie treba skladovať v uzatvárateľných, najlepšie sklenených nádobách. Ak ich uchováme v papierových vreckách, dbáme, aby nebolo vo vlhkom prostredí. Úplne najlepšie je neskladovať pripravené grilované korenie, ale len iba jeho zložky a namiešať ho pred samotným grilovaním.

Kurací ražeň s bazalkou a citrónovou omáčkou

Potrebujeme:
600 g kuracích pŕs, 2 jablká, 8 lístkov bazalky, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Omáčka: 500 ml zeleninového vývaru, 50 g masla, 40 g hladkej múky, 2 citróny, 1 PL vínneho octu, biele mleté, morská soľ
1. Kuracie mäso nakrájame na kocky vo veľkosti 3×3 cm a vložíme do misky. Jablká riadne umyjeme a iba odstránime jadrovník. Aj so šupkou ich nakrájame na kúsky vo veľkosti mäsa. Vložíme do spoločnej misky, osolíme, okoreníme, pridáme nasekanú bazalku, pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a necháme hodinu odležať v chlade.
2. Na gril medzitým dáme kastrólik a necháme v ňom rozpustiť maslo. To zaprášime hladkou múkou a vytvoríme svetlú zápražku. Do zápražky pridáme nastrúhanú kôru z dvoch citrónov a zalejeme čistým vývarom. Omáčku dochutíme citrónovou šťavou, bielym korením a morskou soľou. Privedieme do varu a necháme zhustnúť.
3. Pri dosiahnutí bodu varu môžeme na gril vložiť i ražne, ktoré vytvoríme postupným napichovaním kuracieho mäsa a jablka na ihly. Grilujeme 7 minút a rovnaký čas necháme variť omáčku. Ak by citrónová chuť v omáčke bola príliš výrazná, je možné ju zmierniť pridaním smotany. Ražne na tanieri prelievame omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #skladovanie potravín #grilovačka #grilovacie korenie

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...