Ešte pred pár rokmi dozadu sa zdalo byť bizarnou požiadavkou, ak si niekto v bare vypýtal gin-tonic s uhorkou, dnes sa už ochutené limonády a vody vo veľkých džbánoch bežne kombinujú s plátkami citróna, limety, uhoriek či rebarbory. Práve uhorka je však jednou z najzaujímavejších alternatív, keď príde na alkoholické koktaily. Keďže totiž obsahuje množstvo vody a vitamínov, jej zapájanie do tvorby koktejlov im pridáva aj akýsi zdravší rozmer. A keďže leto je práve v polovici a vy by ste si určite mali aspoň jeden „uhorkový“ drink vyskúšať, máme pre vás tri tipy. Ak by ste boli náhodou abstinent, gratulujeme – jednotlivé nápoje si pripravíte aj bez alkoholu.
Cointreau Fizz
Na jednu dávku potrebujete:
- 50 ml likéru Cointreau
- 20 ml šťavy z čerstvej limetky
- 3 plátky čerstvej uhorky
- lístky čerstvej bazalky
- sóda
- ľad
Postup je jednoduchý. Do šejkra vložíte ľad, prilejete likér a šťavu a pridáte aj uhorkové plátky. Dôkladne premiešate, kým sa šejker neochladí a následne cez barmanské sitko precedíte do pohára s ľadom. Dolejete sódou (zaujímavú variáciu môže vytvoriť ochutený tonik či zázvorové pivo).
GBC
Potrebujete:
- hnedý cukor
- gin (vhodný je napríklad Beefeater)
- plátky uhorky (na 1 pohár zhruba 3 ks)
- bazalka (pokrájaná nadrobno)
- limetová šťava
- tonic
Názov nápoja vychádza z anglickej skratky kombinácie Gin (G), Basil (bazalka) a Cucumber (Uhorka) a ide o veľmi osviežujúci a chutný letný drink. Do skleného pohára vložíte trošku podrveného ľadu, jednu zarovnanú čajovú lyžičku cukru a pridáte gin, dôkladne zamiešate. Vložíte plátky uhorky a bazalkové lístky, roztlačte ich na dne pohára pomocou lyžice alebo drevenou paličkou. Na zmes navrstvíte ľad a dolejete tonikom. Ozdobíte uhorkou a lístkami bazalky.
Tequilové tajomstvo
Potrebujete:
- tequila
- mäta čerstvé lístky
- čerstvá citronová šťava
- čučoriedkový sirup (môžete si ho vyrobiť)
- uhorka nakrájaná na plátky
- sóda
- ľad
Ak si chcete pripraviť vlastný čučoriedkový sirup, v nádobe zmixujte pol šálky cukru, pol šálky vody a jednu plnú šálku čučoriedkových plodov. Priveďte k varu a povarte zhruba päť minút. Sirup preceďte cez gázu a odložte si sirup. Do mixéra vložte uhorky, mätové lístky a citrónovú šťavu. Mixujte, pokiaľ nie je výsledkom jemná zmes. Tiež ju preceďte a odložte si na bok. Do vysokých pohárov naplnených ľadovou drťou pridajte po 4 cl tequily. Následne dolejte troma lyžicami čučoriedkového sirupu a troma lyžicami uhorkovo-citrónovej šťavy. Dolejte sódou a ozdobte lístkami mäty.