Plody vlastnej záhrady alebo pár debničiek ovocia od overeného predajcu na trhu stoja na začiatku zaváracieho procesu. Ani dnes mu neodolá mnoho slovenských domácností a koniec koncov to vôbec nie je na škodu. Kým v konzervovaných džemoch či zaváraninách na pultoch obchodov je množstvo pridaných látok, domáce výrobky sú rozhodne zdravšie a naturálnejšie.
Umyť a roztriediť
Základom každej práce s ovocím, ale aj so zeleninou je čistota a kvalita. Najmä pri ovocí je dobré myslieť na to, že by ste mali pracovať len s čerstvými a nepoškodenými plodmi. Porušené či otlčené môžu narobiť šarapatu v hotovom produkte a pokaziť celú vašu snahu – napríklad plesňou na povrchu alebo skysnutím. Hoci plody by mali byť čisté a umyté, nie všetky druhy je vhodné umývať pod silným prúdom tečúcej vody. Taký postup napríklad neocenia jahody. Pri drobnom bobuľovom ovocí sa dokonca hovorí o tom, že ho neumývame vôbec a spracúva sa ideálne v deň oberania či kúpy. Veľmi rýchlo totiž mäkne a chytá pleseň.
Poháre na zaváranie spoločne s viečkami je nutné umyť aj napriek tomu, že ste ich novučičké priniesli z obchodu a vybalili z fólie. Ideálne je vydezinfikovať sklo vodou so saponátom a následne dôkladne vypláchnuť čistou vodou. Nezabúdajte ani na starostlivé vysušenie.
Šup s hrncom na sporák
Ovocie na prípravu džemu môžete rozmixovať, ale časť plodov by mala zostať neporušená. V hotovom džeme musia byť kúsky ovocia, čím sa džem odlišuje od marmelády – ovocnej nátierky. Každé ovocie obsahuje pektín, ktorý je základom procesu želírovania – bez neho by sme uvarili sladkú pochúťku len sotva. Konzistencia riedkej ovocnej šťavy sa tepelnou úpravou a tiež pridaním cukru mení a výsledkom sú hustejšie nátierky, ktoré môžeme potom servírovať pri raňajkách alebo využiť v rámci pečenia. Skvelým pomocníkom je želírovací cukor či želírovací prípravok, ktoré obsahujú pektín (najčastejšie z jabĺk a citrusových plodov) a pomôžu k hustnutiu.
Kým zavárané ovocie alebo zeleninu zvykneme konzervovať ešte v hrnci s teplomerom, pri džemoch to nie je nutné a rozhodnutie zostáva na vás. Ak do čistých pohárov nalejete hotovú zmes a následne uzavriete viečkom, stačí poháre obrátiť hore dnom na čas 5 až 10 minút. Následne obrátite späť, necháte vychladnúť a odložíte do komory.
3-krát o spotrebe a čerstvosti:
- Hotové výrobky je vhodné skladovať na tmavom mieste – zabránime zmene farby.
- Po otvorení ich premiestnite do chladničky.
- Niektoré výrobky vydržia bez zmeny aj pár mesiacov, redšie džemy však spotrebujte najneskôr do mesiaca.
Vedeli ste, aký je rozdiel medzi džemom, marmeládou či lekvárom?
Marmeláda je zaváranina vyrobená z citrusových plodov (napr. pomarančov). Džem je zaváranina vyrobená z jedného alebo viacerých druhov ovocia, okrem citrusových plodov. Želé je zaváranina pripravená z ovocnej šťavy a cukru. Lekvár sa pripravuje odparením vody z ovocia do hustej konzistencie, preto nekvasí ani neplesnivie a môže sa uskladňovať aj v plastových a kovových nádobách.