Pivo je zdrojom skvelej chuti jedál

Pivo dodáva jedlám bohatú, zemitú chuť, a napríklad polievkam či duseným pochúťkam dodá takú chuť, akoby sme ich varili celé hodiny.

16.07.2016 11:00
Kapor s hrozienkami na pive Foto:
Kapor s hrozienkami na pive.
debata

To nedokáže žiadna iná surovina. A vôbec sa nemusíme obávať toho, že by sme sa mohli opiť – prakticky všetok alkohol sa vyparí počas varenia.

Rôzne druhy piva sa vynikajúco hodia do kysnutého cesta pri príprave sladkých, ale najmä slaných múčnikov. Kvasnice, ktoré pivo obsahuje, umožňujú rýchlejšie a účinnejšie vykysnutie cesta. To je po dopečení jemné a má chrumkavú kôrku. Do pečenia pridávame skôr sladšie pivo. Ak vám neprekáža hnedasté zafarbenie múčnikov, neváhajte použiť aj tmavšie druhy piva.

Ležiak je ľahší ako Ale

Rôzne pivá sa hodia k rôznym pokrmom, a preto je dôležité poznať chuťové rozdiely ešte pred varením. Pivo „ale“ má sladšiu plnú chuť a ovocný nádych. Ležiak je druh piva kvasený zospodu a stabilizovaný pri nízkych teplotách. Na jeho výrobu sa využívajú moderné pivovarské systémy, preto sú ležiaky ľahšie a suchšie.

Tmavé, silné, hutné pivá

Na varenie sa hodia rôzne druhy piva, pričom osobitné postavenie majú výborné pivá tmavé, silné a hutné. Zo spodne kvasených sú to napríklad Doppelbock – teda silné špeciálne tmavé pivá či silný baltický Porter. Tieto pivá sú užitočné pri príprave skvelého duseného mäsa – od kuracích závitkov po hovädzie na pive, ale aj špekáčikov na pive.

Zvrchu kvasené a pšeničné pivá

Ďalšími pivami vhodnými na varenie sú pivá zvrchu kvasené – druh pod názvom Ale, zvlášť belgické Ale, ktoré je základnou surovinou do pravej flámskej cibuľovej polievky. A veľmi vhodné sú pšeničné pivá. Hodia sa na varenie takmer všetkého – od duseného mäsa cez polievky po múčniky a pudingy.

Pivo a tvrdé mäso

Niekedy sa stane, že mäso varíme hodiny a hodiny a stále je tvrdé ako podrážka. Pomôže zopár lyžíc alkoholu a vynikajúco sa osvedčilo pre tento prípad podliatie pivom. Okrem mäkkého pokrmu získame aj krásne voňavý obed či večeru.

Pivo a zemiaky

Ak nemáme čas a ponáhľame sa s varením zemiakov, pridáme do vody trochu svetlého piva. Pre lepšiu kôrku pri pečení kačice, kurčaťa alebo bôčika pomôže potrieť kožu pivom, mliekom alebo ju potrieť medom zmiešaným so štipkou soli či s lyžicou sójovej omáčky.

Vareškov tip: Pivná bravčovina so špenátom

Najprv nakrájame 500 g bravčového mäsa na väčšie kúsky, opečieme ich na oleji, najlepšie v hlbšej panvici, a vyberieme. Na panvicu dáme nakrájanú slaninu, cibuľku a opražíme ich. Prilejeme 500 ml piva a trošku špenátu. Potom pridáme med, bazalku a horčicu. Pridáme opražené mäso a prikryté dusíme podľa potreby. Hotové podávame s ryžou a so zeleninou.

Pivná špecialita: Kapor s hrozienkami na pive

Potrebujeme:
1 kg kapra, 1 kl octu, 1 PL masla, 2 cibule, soľ, 250 ml piva, 4 klinčeky, 4 guľôčky nového korenia, 150 g hrozienok, citrónová kôra
Postup:
1. Kapra očistíme, vypitveme ho, rozpolíme a pokrájame cez chrbát na porcie. Osolíme ich a pokvapkáme octom. Na masle speníme na kocky nakrájanú cibuľu.
2. Potom pridáme pivo a vložíme porcie ryby. Do hrnca vložíme korenie zabalené v gáze, aby sa jeho chuť uvoľnila, ale korenie neplávalo voľne. Prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni 20 minút.
3. Uvarenú rybu vyberieme, omáčku necháme zhustnúť, vrecko s korením odstránime a pridáme opláchnuté hrozienka a citrónovú kôru. Porcie ryby na tanieri prelejeme omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #recept #marinovanie #varenie s pivom

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...