Varenie s pivom je radosť a relax

15.07.2016 12:00
varenie s pivom
Prítomnosť pivovarníckeho sladu v pive pridáva jedlu sladkastú chuť. Autor:

Už naši dávni predkovia poznali čarovné chute pokrmov pripravovaných s pivom alebo k pivu.

Pivo má s jedlom mnoho spoločného – obsahuje obilie (jačmeň), zeleninu (chmeľ) a vodu. Zlatistý, ale aj tmavý mok dokáže pridať jedlu nečakanú iskru a kulinársky pôvab.

Pivo a harmónia chutí

Pivo má významný obsah chmeľu, preto je prirodzene horké. Ale prítomnosť pivovarníckeho sladu mu pridáva sladkastú chuť a vytvára tak harmonickú kombináciu oboch.

Pivo a marinovanie

Pivo má aj tú vzácnu vlastnosť, že robí mäso krehkejším a stáva sa tak dobrým pomocníkom pri marinovaní napríklad zveriny. Okrem zveriny ho často používame aj na marinovanie kuraciny.

Pivo a pečenie

Pivo obsahuje pivné kvasnice, vďaka čomu sa výborne hodí aj na pečenie múčnikov. Pečivo s pivom získa jemnejšiu textúru a chrumkavejšia kôrku. Do pečiva pridávame skôr sladšie pivo.

Pivo a vyprážanie

Ak pridáme pivo do cestíčka na obaľovanie vyprážaných pochúťok, pokrm pri smažení absorbuje oveľa menej tuku ako jedlo obaľované v klasickom cestíčku, je preto ľahšie stráviteľné.

Pivo a dusenie

Pivo sa vynikajúco hodí na dusenie mäsa, pri dusení a varení treba používať skôr slabšie pivá, ktoré sa môžu ďalej riediť. Do minútok sa, naopak, hodia horké viacstupňové pivá.

Pivo a cukor

Z rôznych druhov piva to čierne obsahuje viac cukru. Preto si treba dávať pozor na prepaľovanie a restovanie výpekom s jeho obsahom. Takáto šťava alebo omáčka môže rýchlo zhorknúť.

Karbonátky s plesňovou omáčkou

Potrebujeme:
50 g masla, cibuľa, 8 strúčikov cesnaku, 150 g kelu, malá červená paprika, polovica malej cukety, hrsť petržlenovej vňate, 250 ml čierneho piva, 0,5 kg mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho), vajce, mleté čierne korenie, soľ, strúhanka, olej na vyprážanie
Omáčka: 250 g nivy, 200 ml smotany
Postup:
1. Na masle urestujeme na jemné kocky nakrájanú zeleninu a nasekanú petržlenovú vňať, zalejeme pivom, krátko povaríme a necháme vychladnúť.
2. Potom zmes zmiešame s mäsom, osolíme, okoreníme a podľa potreby zahustíme strúhankou. Tvarujeme placky, ktoré obalíme v strúhanke a na oleji ich usmažíme dozlatista.
3. Nivu nastrúhame alebo rozdrobíme do panvice, prilejeme smotanu, za stáleho miešania rozpustíme a krátko povaríme do zhustnutia. Fašírky podávame poliate syrovou omáčkou a posypané pažítkou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#pivo #pečenie #recept #dusenie #marinovanie #varenie s pivom
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Kolektívne športy nie sú veľkou záľubou, vyskúšajte cvičiť sama doma.
Už dlhšie vás práca nenapĺňa,...

+ Myslíte si, že všetko zdravé je bez chuti ? Omyl, stačí nájsť dobrý recept.
Vo firme vás...