Príprava pizze na grile
Vynikajúca pizza sa dá pripraviť aj na grile. Okrem kvalitného grilu s vekom a teplomerom je potrebný aj špeciálny kameň na pečenie pizze. Pripravenú pizzu umiestnime na kameň, vložíme do grilu rozpáleného na 300 °C (ak sa dá, aj viac), zatvoríme veko a pečieme približne 3 minúty.
Príprava pizze v záhradnej peci
Pečenie pizze v peci nie je nič nové, používali ju najmä naši predkovia, pričom hitom posledných rokov sa stali záhradné pece na drevo, v ktorých môžete okrem pizze upiecť trebárs aj chrumkavý domáci chlieb, kačicu, buchty alebo v nich sušiť ovocie a huby.
Vareškov tip: Cuketová pizza
Dvesto gramov salámy alebo klobásy pokrájame na drobné kúsky a spolu s väčšou nastrúhanou cuketou (400 g), hrnčekom polohrubej múky, práškom do pečiva, soľou a polovicou hrnčeka oleja zmiešame a vymiesime cuketové cesto, ktoré rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Navrch naukladáme nakrájanú papriku, paradajky a všetko posypeme nastrúhaným syrom. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 °C asi na pol hodiny.
Množstvo droždia
Pri príprave pizze treba dávať pozor na množstvo droždia. Šesť gramov zhruba zodpovedá veľkosti väčšej kocky cukru, ak si nie ste istí, kvasnice odvážte na kuchynskej váhe. Určite treba dať prednosť kvasniciam pred kypriacim práškom. Cesto je najlepšie pripraviť deň dopredu.
Konzumácia pizze
Pri konzumácii pizze je dovolené takmer všetko. Samozrejmosťou je príbor, ale nič sa nestane, ak pizzu jeme rukami. Ochutiť si ju môžeme tiež podľa ľubovôle. Príliš veľa kečupu však môže preraziť typickú chuť pizze. Ak si chceme dopriať naozaj „taliansky“ pocit z jej konzumácie, dáme si k nej červené víno.
Ochrana pred popálením
Korpus pizze sa nikdy nespracováva klasickým valčekom. Týmto klasickým postupom sa z cesta vytláča vzduch a výsledkom je po upečení suché tvrdé cesto. Ak pečiete na kameni, vždy používajte pri manipulácii s horúcim kameňom teplovzdorné rukavice, aby ste sa vyhli popáleninám.
Obmedzená funkcia kameňa
Funkciu kameňa na pečenie pizze obmedzíte, keď kameň absorbuje tuk z iného jedla, pretože sa tak vytvára nepriepustný povrch. Pomocou je použitie papiera na pečenie. Kameň sa nemá potierať olejom, tiež na ňom netreba pripravovať veľmi tučné jedlá. Opakované používanie zlepšuje kvalitu pečenia.
Prímorská pochúťka: Krevetová pizza
Potrebujeme:
150 g hladkej múky, 100 ml plnotučného mlieka, 1 kl kryštálového cukru, 1 kl soli, 30 ml piva, 20 g droždia, 1 cibuľa, 2 paradajky, 3 strúčiky cesnaku, 2 vetvičky oregana, 150 g mozzarelly, hrsť kreviet
Postup:
1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor, lyžicu múky a droždia. Keď kvások vzíde, zmiešame ho s múkou a vypracujeme cesto. Cesto pomúčime a necháme pol hodiny kysnúť.
2. Paradajky, cibuľu a cesnak nakrájame na drobné kocky. Z oregana otrháme lístky od stoniek a posekáme. Na lyžici oleja necháme zľahka urestovať cibuľku, pridáme cesnak a po minúte paradajky, osolíme a necháme pod pokrievkou dusiť. Po pár minútach odkryjeme a necháme redukovať, potom prisypeme bylinky a necháme vychladnúť.
3. Plech na pizzu potrieme olejom alebo vyložíme papierom, cesto v ruke vytiahneme na požadovanú veľkosť a dáme na plech. Potrieme ho paradajkovou omáčkou, posypeme krevetami a na záver nakrájanou mozzarellou. Pečieme pri 190 °C dozlatista.