Pizza si žiada zručnosť aj fantáziu

Taliani isto netušili, že ich "obyčajný" slaný koláč sa stane svetoznámou gastronomickou veličinou a už vôbec nepredvídali, že poklad zvaný pizza sa stane zárodkom zrodu obrovského množstva pizzerií po celom svete.

13.07.2016 14:30
pizza, talianska kuchyňa Foto:
Základnými surovinami na obloženie každej pravej talianskej pizze sú pasírované paradajky.
debata

A hoci presný recept a postup prípravy si každá pizzeria stráži, základný postup je spravidla podobný a vlastne aj jednoduchý. Napriek tomu nezaškodí malý sprievodca prípravou pizze.

Pizza a miesenie cesta

Základom každej pizze je kysnuté cesto, ktoré treba pred kysnutím dôkladne premiešať a ešte dôkladnejšie miesiť minimálne 10 minút. Až keď bude povrch cesta zamatový, vložíme ho do potravinovej fólie a zabalíme tak, aby zostalo vo fólii trochu miesta na kysnutie cesta.

Pizza a kysnutie cesta

Ak nemáme potravinovú fóliu, dáme cesto vykysnúť do misky a zakryjeme ho utierkou. Bez zakrytia cesto na povrchu oschne a okraje budú pri tvarovaní praskať, následne sa budú piecť rýchlejšie a spália sa. Z vykysnutého a odležaného cesta potom tvarujeme základ pizze.

Pizza a tvarovanie cesta

Pred tvarovaním cesto rozvaľkáme a potom ho prstami vyťaháme do kruhu veľkosti asi 30 cm. Po vytvarovaní na doske a cesto prenesieme na papier na pečenie, ktorým vyložíme plech. Keď cesto prenesieme, trochu sa skrúti, a tak ho znovu vyťaháme a vytvarujeme do kruhu.

Pizze a základ obloženia

Základnými surovinami na obloženie každej pravej talianskej pizze sú pasírované paradajky (pretlak) alebo smotana a mozzarella. Sugom (taliansky výraz pre omáčku) z paradajok potrieme cesto a vrstvu smerom k stredu pizze stenčujeme. Uprostred bude surovín dosť a dosť.

Pizza a pečenie v rúre

Podľa talianskych parametrov má mať pec, v ktorej sa pečie pizza, teplotu okolo 400 °C. Túto teplotu doma nedosiahneme, ale aj tak musíme rúru rozpáliť. Zapneme ju na maximum a necháme hriať minimálne 45 minút, ideálne 60. Je to síce pečenie naprázdno, ale výsledok stojí zato.

Pizza a pečenie na kameni

Populárne je pečenie pizze na špeciálnom kameni, ktorý dáme do rúry, keď ju začíname rozohrievať. Nikdy nie vtedy, keď je rúra horúca, mohol by prasknúť. Tento kameň simuluje podmienky pece a pizza sa na ňom odspodu krásne upečie. Ak ste milovníkmi pizze, je to dobrá investícia.

Z histórie pizze

Spôsob prípravy pizze mal zaujímavú históriu. Najprv bola len tenkým koláčom z kysnutého cesta obloženým posekaným cesnakom. Ten sa pokvapkal olejom a zapiekol v malej peci. Až neskôr sa začal koláč obkladať paradajkami a paradajkovým pretlakom a dopĺňať drobnými rybami a syrom. Tradične sa používal mäkký syr mozzarella, ktorý sa vyrábal z kravského mlieka v okolí Neapola.

Kuracia pizza

Potrebujeme:
400 g kuracieho mäsa, 150 g syra, 150 g paradajok, 60 g olív, 1 PL sójovej omáčky, oregano, zázvor, petržlenová vňať, olej na potretie cesta, soľ, cesto na pizzu
Postup:
1. Kuracie mäso nakrájame na pásiky. Paradajky umyjeme a nakrájame na kolieska. Syr nastrúhame najemno. Cesto dáme na dosku posypanú hladkou múkou a vyvaľkáme ho. Potom ho prenesieme na vymastený plech a potrieme olejom.
2. Na cesto naukladáme paradajky, ktoré osolíme. Na paradajky poukladáme pásiky mäsa, ktoré pokvapkáme sójovou omáčkou. Navrch dáme olivy, všetko okoreníme a posypeme syrom.
3. Pizzu dáme piecť do vyhriatej rúry, počas pečenia môžeme okraje potrieť vodou alebo rozšľahaným vajíčkom. Upečenú pizzu ozdobíme petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cesnak #paradajky #pizza #talianska kuchyňa #cesto #slaný koláč

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...