Grilovanie vládne letu

Učme sa grilovať od národov, ktoré takto bežne pripravujú svoje jedlo. Poznajú tajomstvo, ako grilovať zdravo, šetrne a v duchu wellness.

12.07.2016 14:30
grilovaný steak Foto:
Pikantné grilované plátky sviečkovice s kukuricou.
debata

Hydinu grilujeme krátko

Hydinu a ryby grilujeme krátko a aj teplota vnútri mäsa nemusí byť príliš vysoká, stačí 80 °C. Kožka kuraťa by mala byť po grilovaní lesklá a mierne chrumkavá. Pri kontrole prepečenia sa treba vyhnúť pichaniu do mäsa. Správnejšia je kontrola tlakom ukazováka. Keď zatlačíme do mäsa, a to ľahko povolí, prepečenie je v poriadku.

Steakom doprajeme krátky oddych

Grilované steaky necháme po grilovaní niekoľko minút odstáť, šťava z mäsa nádherne prestúpi celým steakom a chuť bude výrazne lepšia. Používame hrubú prírodnú soľ s väčšími kryštálmi, ak použijeme klasickú stolovú soľ, dávka je približne tretinová oproti hrubej soli.

Pri grilovaní treba mnohé, najmä nemastné či odolnejšie, druhy mäsa chrániť pred silným ohňom dostatočnou vlhkosťou, ktorú poskytuje olej. Najvhodnejší je extra panenský olivový či sezamový olej.

Pikantné prísady

Silnejšie povahy majú v obľube ostrejšie grilované pokrmy. Pre týchto gurmánov pridávame do marinády drvené čili papričky, štipľavú papriku, zázvor či tabasco, ktoré dodajú grilovačke správnu fazónu.

Sladké príchute

Kyslá marináda dostane pridaním cukru lahodnejšiu chuť a proces grilovania sa zdokonalí – pomôže pri tvorbe chrumkavej karamelizovanej kôrky na mäse. Obľúbenou prísadou do marinády je med.

Vareškov tip: Bylinková hovädzina s vôňou mäty

Hovädzie plátky zľahka naklepeme, potrieme lyžicou bylinkového masla, posypeme mletým čiernym korením, soľou a mätou. Necháme 2 hodiny v chladničke. Potom mäso z oboch strán grilujeme 14 minút alebo podľa zvoleného stupňa prepečenia. Hotové mäso môžeme podávať s čerstvým celozrnným pečivom.

Pikantné plátky sviečkovice s kukuricou

Potrebujeme:
600 g hovädzej sviečkovice, korenie na grilovanie, zelené korenie, 200 g oleja, 2 PL paradajkového pretlaku, štipka čili korenia, strúčik cesnaku, zopár kvapiek worcesterskej omáčky, soľ
Postup:
1. Zo sviečkovice nakrájame štyri porcie a vložíme ich do pripravenej marinády z ostatných surovín (okrem soli) aspoň na hodinu.
2. Mäso z nálevu vyberieme, uložíme na grilovací rošt a z každej strany grilujeme asi 5 minút. Mierne osolíme až pred podávaním.
3. Vhodný doplnok je grilovaná kukurica, ktorú pripravíme tak, že očistenú mladú kukuricu potrieme olejom, posypeme vegetou a grilujeme 25–30 minút. Počas grilovania dvakrát obrátime, ale už nemastíme. Hotové pokvapkáme rozpusteným maslom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #zdravá výživa #recept #grilovanie #príprava jedla

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...