Pozor! Tieto skryté kalórie na nás číhajú v lete

Máte pocit, že sa v lete stravujete zdravo a ľahko? A predsa sa nájdu potraviny, ktoré sú kalorické, len o tom neviete, pretože pôsobia predsa zdravšie ako zdravo!

14.07.2016 12:00
bobuľové ovocie, antioxidanty, lesné plody Foto:
Ovocie áno, ale nie so šľahačkou či s mascarpone.
debata

Koľko kalórií má mliečna zmrzlina?

Ani vy nevnímate mliečnu zmrzlinu ako kalorickú bombu? Veď predsa chutí ľahko, rýchlo sa topí, atď… Ako to už býva zvykom, skutočnosť je iná. Porcia zmrzliny má v priemere 500 kalórií (250 kcal na 100 g). Vodová zmrzlina je zdravou alternatívou.

Mozarella s paradajkou

V lete hrozí závislosť! Toto rýchle a chutné jedlo pôsobí ľahko a chutí sviežo. To predsa nemôže mať veľa kalórií! Opak je pravdou. Jedna mozarella má približne 300 kalórií. Predovšetkým však obsahuje 20 gramov tuku na 100 gramov. Kto sa jej ani napriek tomu nechce zriecť, mal by ju konzumovať aspoň ako hlavné jedlo, v žiadnom prípade nie ako prílohu. Alternatívou je cottage chees. Na 100 gramov obsahuje len 3 gramy tuku.

Grilovaný steak

Je nízkokalorický? Žiaľ, nie. Bravčová kotleta (150 gramov) sa môže pýšiť až 289 kcal. Alternatívou by mohol byť morčací rezeň (120 kcal) alebo kuracie prsia, ktoré majú len dve percentá tuku a sú zdrojom bielkovín. Staviť sa tiež oplatí na vegetariánsku grilovačku – cukina, paradajky, baklažán alebo hríby – grilované chutia vynikajúco!

Mastné omáčky

Chutná majonéza? Radšej nie! Obsahuje toľko tuku ako šťavnatý bravčový steak s opekaným chlebíkom. Lepšie spravíte, ak mäso ponoríte do nízkotučného jogurtu a ochutíte ho sušenými paradajkami a bylinkami.

Ovocie je predsa zdravé

Zdravé je a ľahké osvieženie v lete tiež! Len častokrát ho kombinujeme so šľahačkou či s mascarpone, alebo ochucujeme kryštálovým cukrom. Alternatívou je javorový alebo agávový sirup.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #kalórie #majonéza #jogurt #zmrzlina #sirup #mozarella #omáčka

+ Venujte čas svojim koníčkom, zvýši to vašu životnú spokojnosť.
Úspory získajú na hodnote, ak ich múdro...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...