Plošina zíde rýchlosťou svetla
Ak vyjde počasie, zážitok bude ozaj nezabudnuteľný. Jesť s 21 ľuďmi „na palube“, pripútaný, no predsa takmer vkuse „na ihlách“. Na to, čo je pod vami, sa radšej nepozerajte. Odporúčame pozerať sa okolo seba (výhľad nemá konkurenciu, nech sa nachádzate kdekoľvek), prípadne do svojho taniera. Zabávať sa s partnerom či s rodinou, prípadne pokúšať sa o komunikáciu so špičkovým šéfkuchárom. (Nikdy ním nie je len tak, hocikto). Nezabudnite si mobil a ísť predtým na toaletu! Hoci, keby sa čosi prihodilo, alebo niekomu prišlo zle, organizátori sľubujú, že plošina zíde dole „rýchlosťou blesku“. Takže v podstate nič nehrozí. V Bratislave možno v oblakoch obedovať, večerať alebo piť šampanské od 27.- 31. júla. Plošina sa do Bratislavy presúva zo susednej Viedne, aby zas z Bratislavy putovala do Salzburgu.
Aby skončili na pekáči
Aby bol zážitok dokonalý, jedlo musí mať „päť hviezdičiek“. Menu 27. júla bude mať pod palcom šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Fou Zoo, Michal Konrád. Nám prezradil, že variť začal už ako trojročný – motal sa mame v kuchyni okolo nôh. Babku mal z dediny, takže v tom čase bola zaujímavá nielen záhrada, ale aj všetky domáce zvieratká, ktoré pobehovali po dvore, aby neskôr skončili na pekáči.
Zahraničie nie je pravidlom
Pred tým, ako sa stal najlepším šéfkuchárom, pracoval Konrád polroka na Cypre, absolvoval stáž v Japonsku a päť rokov strávil v Anglicku. Pôsobil tam v troch rôznych ázijských reštauráciách. Takúto skúsenosť odporúča všetkým, ktorí chcú niečo v tejto brandži dosiahnuť, kariérne sa vyšvihnúť. Nie je to však pravidlom. V tíme Fou Zoo sú aj kuchári, ktorí sú dobrí, a to v zahraničí vôbec neboli. „Dostali z našej strany know-how a vedia, ako sa to má robiť. Ale určite je pre kuchára prínosom, keď ide do sveta a vidí, ako sa to robí tam,“ skonštatoval Konrád, ktorý vďaka Fou Zoo precestoval veľký kus sveta.
Náhoda…
Maledivy, Srí Lanka, Tokio, Dánsko… Príležitostí na vzdelávanie a cestovanie bolo viac než dosť. Na otázku, prečo ázijská kuchyňa, či to bola náhoda alebo plán, Michal Konrád odpovedal: „Náhoda. Ale keď som v Londýne začal pracovať v ázijskej reštaurácii, hneď som vedel, že som našiel to, čo ma baví a čo chcem robiť.“ Pestrá a rozmanitá ázijská kuchyňa chutí podľa jeho slov aj Slovákom. „Sú scestovaní a majú to prechutnané. Čím ďalej, tým je viac tých, čo si dokážu vychutnať a oceniť dobré jedlo.“
Nikto nie je dokonalý
O šéfkuchárovi Konrádovi sa určite nedá hovoriť ako o obuvníkovi, ktorý behá bosý. Varí aj doma. A rád! Občas sa stane, že sa niečo nepodarí. „Stane sa. Nikto nie je dokonalý a ako sa vraví, aj tesár sa utne. Keď vo Fou Zoo tvoríme jedno jedlo, aj dva týždne okolo neho chodíme, skúšame rôzne techniky a postupy a nakoniec si občas povieme, že to nie je to, čo chceme a dáme to preč.“
Sme prieberčiví a fajnoví
Akí sme zákazníci? Sťažujeme sa, alebo sme ticho, aj keď nám nechutí? „Nerád to hovorím, ale Slováci sú z môjho pohľadu prieberčiví a fajnoví – až príliš.“ Dodáva, že to napriek tomu, že veľakrát nevedia oceniť kvalitu. Ako sa však vraví, všetko zlé je na niečo dobré. „Nás to motivuje k lepším výsledkom. Čím je zákazník náročnejší, tým väčšie nároky kladieme na výsledok. Takže v konečnom dôsledku je to dobré!“
Aj hosťom vo vzduchu
Slovo zážitok podčiarkuje aj on. Ten k dobrému jedlu jednoducho patrí. Len čo zákazník vstúpi do reštaurácie, mal by zažiť niečo, na čo dlho nezabudne. Súčasťou je príjemná obsluha, chutné nápoje a krásny interiér s atmosférou. Toto sa bude snažiť ponúknuť hosťom aj vo vzduch
Michal Konrád (32)
od roku 2010 šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Fou Zoo, ktorá v manifeste Gurmána obhájila tri zlaté vidličky a stala sa tak reštauráciou roka. Michal Konrád opäť nesie titul Kuchár roka. V minulosti pracoval na vedúcich pozíciách v prestížnych reštauráciách, ako je Cocoon, Kyashii a Chino Latino v Londýne. Pochádza z Bratislavy, je ženatý a má malého syna.
Dinner In The Sky v číslach
Projekt putuje, dovedna už bol v 40 krajinách, v Európe v 14-tich.
Keby fúkal vietor nad 15 km/hod, stoluje sa na zemi.
Deti môžu obedovať alebo večerať len v sprievode dospelej osoby, ale musia mať nad 150 cm.