Detské ruky zvládnu v kuchyni všeličo

Deti rady miešajú, šľahajú, melú, nalievajú, vylievajú, modelujú, vaľkajú a zdobia. Rady pracujú s materiálom sypkým (múka), mazľavým (cesto) a aj takým, z ktorého možno niečo tvarovať (tuhšie cesto.

05.07.2016 12:00
deti v kuchyni Foto: ,
Ivanka, Tomáš a Karolínka majú už s varením svoje skúsenosti.
debata

Treba sa len obrniť trpezlivosťou a zmieriť sa s tým, že v kuchyni nebude počas prípravy koláčov a zákuskov práve ideálny poriadok.

Formičky

Či už formičky na vykrajovanie, alebo natláčanie cesta, v podstate všetky môžeme smelo zveriť deťom. S veľkým potešením budú vykrajovať či formovať rôzne tvary a pohrajú sa s vlastnou fantáziou.

Valček

Vaľkanie cesta je zážitkom, ktorého čaro si deťúrence nebudú vedieť vynachváliť. A hoci cesto nebude vyvaľkané presne na mieru, radosť z tejto činnosti vyváži nepresnosti, ktoré napokon môžeme opraviť.

Ostrôžka

Keď je cesto vyvaľkané a chystáme sa robiť napríklad pečivo v tvare tyčiniek, štvorčekov alebo obdĺžnikov, nastúpi do hry ostrôžka. Najmä starším deťom ju môžeme dať do rúk, nech skúšajú.

Šľahač

Ručný šľahač zvládne aj školák a s radosťou sa pustí do prípravy snehu, šľahačky či peny. Treba ho len poučiť, do akej konzistencie treba pripravovanú hmotu vyšľahať a ostatné už s malou pomocou zvládne.

Varecha

Pri pečení je často dôležitým postupom vymiešanie rastlinného tuku s cukrom, kakaom a ostatnými ingredienciami klasickou drevenou varechou tak, aby vznikol hladký krém. Trpezlivejšie deti sa na to rady podujmú.

Mlynček

Nevyzerá to síce veľmi zábavne, ale určite sa nájde v domácnosti drobec, ktorý bude rád krútiť kľukou na mlynčeku. Zvlášť vtedy, keď mu dáte za úlohu zomlieť orechy či mandle a potajme z nich bude môcť vyjedať.

Varte s deťmi bez stresu

Ak sa rozhodnete prizvať deti na pomoc do kuchyne, nerobte to v časovom strese. Spoločné varenie uskutočnite napríklad cez víkend, aby to medzi vami zbytočne neškrípalo. To isté platí aj naopak. U mladších detí si vyberte čas, keď sú odpočinuté a nehrozí krik a nepohoda.

Varenie má byť hrou

Deti sa chcú hrať a platí to aj pri práci v kuchyni. Neberte im to, môžete sa pri tom baviť aj vy. Predškolákov potešíte napríklad básničkami a pesničkami o varení či pečení, ktorými môžete sprevádzať konkrétnu činnosť, ktorú práve robíte. Urobte si z varenia rodinný rituál, spojený s prácou, so zábavou a spoločne stráveným časom.

Pozor na elektrinu

Deti netreba nikdy nechávať pracovať samotné s elektrickými spotrebičmi. Je nutné vždy vytiahnuť šnúru zo zásuvky predtým, než začneme napríklad plniť kuchynský robot. Aj pri výmene vidlíc mixéra ho najskôr musíme odpojiť od elektrického prúdu.

Stály dozor

Najmä tie najmenšie deti nikdy nenechávame v kuchyni bez dozoru. Podrobne ich informujeme o všetkých potenciálnych zdrojoch nebezpečenstva. Musia vedieť, že platne sú po vypnutí ešte horúce a že teplo sa z rúry šíri aj do okolia. Deti môžu pod dozorom pracovať aj pri sporáku na stoličke a miešať napríklad polievku.

Radosť z prestierania

Hoci do upratovania kuchyne mnohokrát bude treba deti nútiť, s nadšením budú prestierať na stôl. Vysvetlite im, ako správne položiť taniere a príbor. Ak zostala trocha času, môžu dekorovať stôl obrúskami či kvetmi.

Správne rozdelenie úloh

Pri kuchtení s deťmi platí, že je lepšie, keď vopred naplánujete, čo budete variť, čo treba nakúpiť a ako rozdelíte povinnosti v kuchyni. S mladšími deťmi vyberte radšej jednoduchší recept, maximálne s piatimi surovinami. Deti sa tak pri príprave nezačnú nudiť. No a deti treba pripraviť aj nato, že po varení nasleduje upratovanie kuchyne.

Kuchynský kódex správania

S deťmi v kuchyni musíte byť stále v strehu. Stanovte akýsi „kuchynský kódex“ správania, kde nebude chýbať umývanie rúk, vyhýbanie sa nožom a vriacim nápojom alebo horúcej platni. Aj staršie deti potrebujú občas upozorniť, na čo si majú dať pozor. Trebárs horúcu paru alebo vriacu polievku neraz podceňujú.

Vareškov tip: Marhuľová maškrta

Sto gramov čokolády necháme mierne rozpustiť, potom ju vyšľaháme so 100 g masla a 125 g medu. Do vyšľahanej peny vmiešame 350 g burizónov, 100 g sušených marhúľ nakrájaných nadrobno, 100 g vlašských orechov nasekaných nadrobno a tvarujeme guľky. Guľky posypeme nasekanými lieskovými jadrami a hrozienkami. Pečieme pri teplote 180 °C.

Motýliky so šunkou

Potrebujeme:
320 g cestovín farfalle – mašličiek, 250 g sušenej šunky, 150 g čerstvého alebo mrazeného hrášku, kúsok masla, olivový olej, parmezán, štipka soli
Postup:
1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Sušenú šunku nakrájame na kúsky. V panvici rozohrejeme kúsok masla s olivovým olejom, vhodíme šunku a urestujeme ju.
2. Potom pridáme k šunke hrášok (mrazený dáme predtým rozmraziť), takisto ho urestujeme a osolíme štipkou soli.
3. Môžeme prípadne pridať nastrúhaný parmezán, potom pridáme uvarené cestoviny, premiešame a prehrejeme. Pri podávaní cestoviny pokvapkáme olivovým olejom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #detské recepty #deti v kuchyni #formičky

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....