Mäsa z kozliat a kôz sa netreba báť

Predstava kozích mäsových hodov vyvolá u mnohých ľudí nepríjemný úškrn, najmä keď si vybavia zápach capov.

03.07.2016 14:00
koza, kozľa, kozí syr Foto:
Chov kôz na Slovensku prežíva renesanciu.
debata

Chov kôz však na Orave prežíva renesanciu, objavujú sa tu nové a nové farmy, na kozom mlieku, neúdenom i údenom syre či mladej kozľacine si možno pochutnať napríklad na farme v Záskalí.

Kozie mäso a jeho štruktúra

Kozie mäso z mladých a dobre kŕmených kusov je jemne vláknité, šťavnaté a krehké a výživnosťou sa takmer vyrovná iným druhom jatočného mäsa, hoci v dnešnej populácii nepatrí medzi veľmi obľúbené druhy mäsa.

Kozie mäso a obsah tuku

Kozie mäso nie je presýtené tukom, pretože tuk je z najväčšej časti uložený v brušnej dutine, a to najviac okolo obličiek, pod kožou a medzi svalstvom je ho pomerne málo. Kozí loj má vysoký bod topenia a v kuchyni sa používa menej.

Kozie mäso a jeho farba

Koza má mnoho vlastností zhodných s ovcami, a preto aj kozie mäso sa podobá mäsu baraniemu, rozozná sa však od neho podľa svetlejšej farby a podľa lepkavého podkožného väziva, kuchynská úprava je podobná úprave baraniny.

Kozie mäso a jeho vôňa

Mnohých odrádza pach najmä mäsa zo starých kôz a capov. Tento pach však môžeme najmä pri mladom mäse zmierniť tak, že ho necháme v kúskoch voľne visieť na čerstvom vzduchu asi 24 hodín alebo ho naložíme do kyslého mlieka.

Kozie mäso a jeho vek

Najlepšie kozie mäso je z odrastenejšieho mláďaťa do jedného roka. Bývajú to väčšinou odstavčatá, ktoré pri výdatnom kŕmení dávajú nielen viac dobrého, šťavnatého mäsa, ale aj pomerne dobrý loj vhodný na zápražky a do cesta.

Kozie mäso a jeho úprava

Kozie mäso môžeme tepelne upravovať rovnakým spôsobom ako mäso baranie. Roztriedenie kozieho mäsa a jeho použitie v kuchyni sa výrazne neodlišuje od mäsa baranieho, len mäso zo starých kôz sa musí dlhšie tepelne upravovať.

Vareškov tip

Kozľacie aj iné mäso dusíme najlepšie v hrubostenných nádobách, ktoré zakryjeme dobre priliehajúcou pokrievkou. Podlievame len málo, aby sa dusilo, a nie varilo. Mäso pred dusením očistíme a zbavíme zbytočného tuku. Staršie mäso pred dusením trochu vyklepeme a môžeme ho pre lepšiu chuť prešpikovať slaninou. Mäso podlievame horúcou vodou alebo vývarom.

Kozľacie rezne na smotane

Potrebujeme:
600 g kozľacieho mäsa zo stehna, 150 g cibule, soľ, mleté čierne korenie, sladká paprika, 40 g masti, 40 g slaniny, 1 PL hladkej múky, 1 kl kapár, 2 kl horčice, 125 ml smotany
Postup:
1. Umyté a odblanené mäso nakrájame na rezne. Do kameninovej misy dáme vrstvu nadrobno nakrájanej cibule, na ňu položíme naklepané a okorenené rezne, na ne opäť cibuľu.
2. V hrnci rozpustíme masť a na kocky nakrájanú slaninu, osmažíme v nej cibuľu, pridáme osolené a opaprikované rezne a po oboch stranách ich krátko opečieme. Potom pridáme šťavu z mäsa, prikryjeme a dusíme asi 3/4 hodiny.
3. Mäkké rezne preložíme do teplej misy, šťavu vydusíme, zaprášime múkou, opražíme ju a povaríme. Do zahustenej omáčky pridáme posekané kapary, horčicu a zalejeme kyslou smotanou. Omáčku povaríme a rezne v nej ešte prehrejeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #recept #kozie mäso #kozľacina

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...