Čriepky zo slaného pekárskeho šlabikára

Pri slanom ceste stačí chvíľa a máme tip-top pohostenie aj k tomu najvzácnejšiemu vínu.

30.06.2016 17:00
pórový koláč Foto:
Pórový koláč.
debata

Príprava na sladko aj na slano

Veľkou výhodou lístkového cesta je to, že ho môžeme pripravovať na sladko aj na slano, pri druhom spôsobe ho môžeme plniť aj zeleninovými alebo mäsovými plnkami. Potom si môžeme zamaškrtiť, napríklad aj pri hokeji, na mäsovom závine či slaných croissantoch.

Použiť maslo je lepšie

Napriek tomu, že rastlinný tuk je lacnejším variantom, mnohí pekári odporúčajú pri príprave cesta používať rozhodne maslo. S tukmi sa síce lepšie pracuje, výsledné cesto však nie je také krehké, je drobivejšie a rozdiel badať aj na jeho chuti. Ak cesto z pečenia zvýšilo, treba ho zamraziť a neskôr pripraviť napríklad sušienky.

Slaný variant pre maškrtníkov

Lístkové cesto je ozaj vďačným základom pre slané múčniky k televízoru, jednou z premnohých možností je napríklad opiecť na masle pór, do misy vyprázdniť konzervu tuniaka, pridať petržlenovú vňať, strúhanku, kôru aj citrónovú šťavu, pridať pór, plnku dať na kolieska z lístkového cesta, preložiť a upiecť.

Mäsové šatôčky labužníka potešia

Ďalším variantom sú mäsové šatôčky, ktoré sa pripravujú z veľmi ľubovoľných surovín – napríklad z posekaného cesnaku, cibule, uduseného mletého mäsa, nakrájanej papriky, posekaných olív, bazalky a kečupu. Nielen že je pochúťka slaná, ale určite poteší jazýčky labužníkov na pikniku či oslavách.

Vareškov tip: Štrúdľa s lososom

Lístkové cesto z jedného balenia vyvaľkáme na doske a rozložíme ho do formy alebo na plech. Navrch poukladáme plátky údeného lososa z dvoch konzerv. Lososa pokvapkáme šťavou z jedného citróna, posypeme nasekaným tymianom alebo čerstvým kôprom a cesto zrolujeme. Štrúdľu upečieme v rúre pri vyššej teplote.

Sušenie cesta pri nízkej teplote

Zo slaného cesta pripravené slané koláče opatrne prenesieme na plech a sušíme v rúre pri 50 °C niekoľko hodín, zvyčajne najmenej 5 hodín. Ku koncu sušenia cesto potrieme žĺtkom rozhabarkovaným s trochou mlieka a za stáleho dozoru pečieme pri vyššej teplote do zlatohneda. Táto metóda je nákladná a časovo náročná, úspornejšie je sušenie vzduchom.

„Vzdušné“ maškrty

Pri sušení vzduchom necháme hotové výrobky niekoľko dní vysychať na teplom mieste, najlepšie v blízkosti radiátora, alebo priamo na ňom. Dôkladne vysušené cesto je biele z oboch strán, ľahko ho oddelíme od podložky. Celkový čas pečenia sa skráti z 8 hodín na niekoľko desiatok minút.

Pórový koláč

Potrebujeme:
Cesto: 185 g hladkej múky, 100 g masla, 2 PL studenej vody, žĺtok,
Náplň: 1 veľký pór, 250 ml šľahačky, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 150 g slaniny vcelku, 1 cibuľa, 2 PL oleja
Postup:
1. Z ingrediencií na cesto vypracujeme hladkú hmotu. Hotové cesto necháme aspoň pol hodiny v chlade, potom ho vyvaľkáme a vyložíme ním koláčovú formu. Cesto poprepichujeme na dne vidličkou, položíme naň papier na pečenie a zaťažíme ho ryžou či fazuľou, aby sa cesto pri pečení nedvíhalo. Potom ho vložíme asi na 10 minút do rúry vyhriatej na 200 °C.
2. Do predpečeného koláča dáme vychladnutú pórovú náplň, ktorú pripravíme tak, že cibuľu nakrájame nahrubo, pór na polkolieska a slaninu na malé kocky. Všetko asi 3 minúty restujeme v hlbokej panvici na oleji.
3. Smotanu zmiešame s vajíčkami, so soľou a s korením a nakoniec vmiešame urestovanú pórovú zmes. Všetko môžeme ešte posypať nastrúhaným syrom. Náplň rozotrieme na predpečený koláč a dáme dopiecť na 20 minút do rúry, kým zmes nestuhne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #recept #pohostenie #lístkové cesto #krehké cesto #slané cesto

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...