Sú možno pekné na fotografii, ale určite nepatria do úst! Aj vy zdieľate tento názor? Potom spozornite. Podľa najnovších informácií totiž vôbec nie sú škodlivé, ale práve naopak. Zdravé ako repa! A okrem toho sú aj chutné. Podľa istej lekárskej štúdie zmierňujú gastrointestinálne problémy a bolesti kĺbov. Obsahujú triesloviny a vitamín C, a sú známe svojim adstringentným účinkom. Čaj z týchto lístkov zas dokáže zrýchliť metabolizmus.
Ako ich použiť?
Šťava z jahodových lístkov
Špičky jahôd, ktoré ste nepoužili do dezertu, vložte do džbánu s vodou a nechajte 30 minú „lúhovať“. Potom stačí pridať pár plátkov čerstvej uhorky alebo pár kvapiek citrónovej šťavy a letný osviežujúci drink je na svete.
Jahodová zálievka do šalátu
Rozgniavte jahodové špičky a spolu s trochou vínneho octu ich priveďte na panvici k varu. Približne po minúte nechajte vychladnúť – získate dobrú jahodovú zálievku.
Čaj z jahodových lístkov
Vhoďte čerstvé jahodové lístky do vriacej vody a nechajte desať minút lúhovať. Pred pitím čaj preceďte.
Smoothie
Zeler, špenát, jablko – prečo do tohto smoothie neprihodiť aj jahodové lístky?