Kvalitné slovenské suroviny a fortieľ našich prababičiek

Nič viac nám v kuchyni netreba. Môžeme skúšať, kombinovať a vymýšľať. Tak sa rodia nové zaujímavé jedlá, ktoré by hádam chutili aj našim prababičkám.

18.06.2016 17:00
Rožky s orechmi Foto:
Lahodný múčnik: Rožky s orechmi.
debata

Pochúťky z červenej repy

Pokladom medzi druhmi zeleniny je červená repa. Surová sa dobre uplatní v šalátoch, v kombinácii s cesnakom alebo chrenom. Nasekanú repu použijeme ako základ zdravých nátierok, ktoré môžeme doplniť výraznými syrmi, napríklad bryndzou alebo balkánskym syrom. V zime je obľúbený repný šalát s kapustou, chrenom a jablkami.

Hokkaido je dnes v móde

Tekvica je skvelá potravina. Na obľúbenosti u nás stúpla s používaním odrody zvanej Hokkaido. Keď tekvicu dobre a vhodne uskladníme, môžeme ju používať celý rok. Tekvica vám zaistí celoročný prísun vitamínov a minerálov. Tekvica Hokkaido je jednoročná rastlina, na pestovanie je vhodná hlina s kompostom.

Vareškov tip: Tekvicový prívarok

V kastróliku rozohrejeme maslo, pridáme očistenú, semienok zbavenú a nastrúhanú tekvicu, podľa potreby pridáme trochu vody, osolíme, okoreníme a podusíme – stačí asi 15 minút. Zahustíme múkou rozmiešanou v smotane. Potom pridáme najemno nasekaný kôpor, dochutíme octom a prípadne aj cukrom.

Syry naše slovenské

Jednou z charakteris­tických potravín v slovenskej kuchyni je syr. Základným členením je rozdelenie syrov na syry prírodné a topené. Podľa spôsobu zrážania bielkoviny mlieka sa delia na syry vyrobené z mlieka jeho zrážaním syridlom (sladké syry) alebo kyselinou mliečnou (kyslé syry). Syry sa získavajú odstránením časti srvátky zo zrazeného mlieka, ktoré môže byť čiastočne alebo úplne odstredené.

Púpavový sirup sťaby med

Receptov na púpavový sirup, ktorý ľudia úplne bežne nazývajú medom, je celý rad, v mnohých rodinách sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Líšia sa v pomere surovín na ich prípravu – v množstve púpavy, vody, cukru a citrónov, respektíve kyseliny citrónovej. Vždy platí, že púpava by mala pochádzať z čo najčistejšieho prostredia, ideálne z nejakej vidieckej lúky.

Lahodný múčnik: Rožky s orechmi po našom

Potrebujeme:
300 g múky, asi 80 ml mlieka, 1 vajce, 10 g droždia, 40 g margarínu, štipka soli, 90 g cukru, 125 g orechov, 1/2 vrecúška vanilkového cukru, práškový cukor
Postup:
1. Z preosiatej múky, mlieka, vajca, droždia, margarínu, cukru a štipky soli zamiesime cesto a necháme ho vzísť. Keď cesto vykysne, vyvaľkáme ho na nie príliš tenkú hrúbku, nakrájame z neho trojuholníky, na ktoré rozotrieme margarín.
2. Orechy zľahka opečieme, roztlčieme spolu s cukrom v mažiari, pridáme trochu vody, vanilkový cukor a uhnetieme tak, aby sme získali viskóznu hmotu.
3. Trojuholníky cesta potrieme hmotou a stočíme do tvaru polmesiaca. Rožky dáme do vymastenej formy a pečieme v horúcej rúre asi 20 minút dozlatista. Teplé rožky poprášime práškovým cukrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #syry #cvikla #tekvica #slovenská kuchyňa

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...