Nezbavili ste sa zvyku z detstva a zrnká z neho stále vypľúvate, alebo ich elegantne vyberáte špičkou nožíka? Pretože v detstve nám rodičia tlačili do našich malých hláv, že by nám z nich mohlo narásť brucho, alebo sa nám zapáli slepé črevo. Nie je to pravda!
Ako s nimi naložiť
Pred tým, ako vypľujete zrnká z melóna, mali by ste si uvedomiť, o akú cennosť prichádzate. Pretože z melónových zrniečok môžete získať živiny ako sú vitamíny A, B a C, vápnik, horčík, železo a tiež nenasýtené mastné kyseliny!
Požuť
Ak milujete melón, pokojne s dužinou jedzte aj zrniečka. Avšak predtým ich v ústach poriadne rozžujte, aby sa uvoľnili cenné zložky, ktoré sú chránené pevným plášťom.
Na olovrant
Alternatívou je zrnká vytriediť a smažiť na panvici s trochou oleja a soľou. Ide o chutný olovrant, vynikajúce sú zrnká tiež do šalátov.
Melónový čaj
Ďalšou metódou je semienka spracovať na prášok (napríklad v mlynčeku na kávu). Ten môže byť potom prísadou do smoothie, základom pre domáci chlieb alebo ho zaliať, a teda použiť ako čaj.