V ponuke obchodov nie je príliš frekventovaná, zato má svoje trvalé miesto v mnohých záhradkách. Tu je opis a vlastnosti tejto zaujímavej rastliny.
Rebarbora a jej podoba
Rebarbora je obrovskou rastlinou. Charakteristická je ružica listov, ktorú tvoria listy pripomínajúce lopúch so stonkami dlhými asi jeden meter. Kvitne bielym kvetenstvom vysokým asi dva metre. Celá rastlina je výrazne kyslá a nikdy nie je chlpatá, na rozdiel od lopúcha.
Rebarbora a jej druhy
Táto rastlina sa vyskytuje v niekoľkých druhoch. Stonky bývajú dužinaté. Podľa sfarbenia rozdeľujeme rebarboru na zelenostopkatú a červenostopkatú. Okrem použitia sú si tieto druhy veľmi podobné vzhľadom aj obsahom látok. Druhy sa líšia v pomere obsiahnutých látok.
Rebarbora v záhrade
Rebarbora znáša takmer všetky podmienky, ale vzhľadom na to, že je to rastlina pôvodne z trópov, rastie najlepšie, ak má veľa živín a vlhko. Pretože pôvodne rástla v tieni tropických stromov, aj u nás má rada tmavé miesta. Na zimu je lepšie prikryť ju vetvami, mráz by mala prežiť.
Rebarbora a zdravie
Rebarbora lekárska sa používa v malých dávkach proti hnačke, vo väčších dávkach ako preháňadlo. Má vynikajúce účinky pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva, najmä žalúdka, čriev a žlčových ciest. Používa sa aj v močopudných čajoch či na vyvolanie potenia.
Rebarbora a kyselina
Pri používaní rebarbory býva problémom vysoký obsah šťavelanu vápenatého, preto nikdy nejedzte listové čepele. Konzumovať sa môžu iba stonky, a to vždy tepelne upravené. Nikdy netrhajte na jedlo rebarboru neskoršie ako v júni, pretože asi od júla sa obsah šťavelanu zvyšuje.
Rebarbora v kuchyni
Stonky rebarbory kučeravej sa používajú v kuchyni – robí sa z nich marmeláda alebo múčniky. Rebarborové koláče sa pripravujú najčastejšie s tvarohom alebo kašou, lebo mlieko čiastočne neutralizuje kyslosť. Rebarbora sa dá použiť aj ako náplň do chutných ovocných knedlí.
Celozrnný rebarborový koláč
Potrebujeme:
150 g špaldovej alebo hladkej múky, 100 g celozrnnej pšeničnej múky, 50 g trstinového cukru, 180 ml mlieka, 30 g masla, 1 žĺtok, 10 g droždia
Posýpka: 100 g hrubej múky alebo špaldovej krupice, 60 g cukru, 60 g masla, štipka mletej škorice, 3 stopky rebarbory, 2 PL trstinového cukru
Postup:
1. Z teplého mlieka, lyžičky cukru a rozdrobeného droždia pripravíme kvások. Počas kysnutia zmiešame múky s cukrom, mliekom, so žĺtkom a s rozpusteným maslom. Potom pridáme vykysnutý kvások a cesto poriadne prepracujeme.
2. Cesto necháme v teple aspoň pol hodiny kysnúť. Rebarboru ošúpeme, umyjeme a nakrájame. Zmiešame ju s cukrom. Pripravíme posýpku z múky, cukru, masla a mletej škorice.
3. Cesto umiestnime na vysypaný a vymastený plech alebo do formy na koláč, posypeme ho pripravenou rebarborou aj so šťavou a posypeme posýpkou. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 40 minút. Po vychladnutí ho pocukrujeme.