Sviatočná hydina

Hydinové mäso umožňuje kombinovať zdanlivo nekombinovateľné, naplno sa chopiť kulinárskej výzvy.

21.05.2016 14:00
kačica plnená šampiňónmi, hydina Foto:
Kačica plnená šampiňónmi.
debata

Pozvoľné pečenie

V porovnaní s mäsom inej hydiny je kačacie mäso pomerne mastné, a tak je dobré prispôsobiť tomu aj spôsob úpravy. Celej kačici vyhovuje pomalé pozvoľné pečenie, jemnému mäsu z pŕs zase rýchla príprava a kombinácia s ovocím. Aj zo zvyšného mäsa sa po pečení dajú vyčarovať kulinárske skvosty, rovnako aj z vnútorností.

Prsia na grile

Grilované kačacie prsia sa tradične pripravujú na grile s drevným uhlím a v prírode. Najskôr ich treba marinovať, potom upiecť na grile, na ktorom pripravíme v kastróliku aj slivkovú omáčku. Po chvíľke pečenia je kačacie mäso z pŕs lahodné a bohaté na intenzívne chute. Môžeme si ich vychutnávať, aj keď sú podávané v relatívne tenkých rezoch, namáčaných do lahodnej sladkokyslej slivkovej omáčky.

Zmrazenie a rozmrazenie

Dnes je dominantným spôsobom skladovania mäsa, teda aj kurčaťa zmrazenie. Ak prinesieme z obchodu nezmrazenú hydinu a použijeme ju neskôr, treba ju rýchlo zmraziť. Mrazené mäso je najlepšie rozmraziť v chladničke (treba rátať asi 3 hodiny na 500 g váhy), prípadne v studenej vode, ktorú je vhodné počas rozmrazovania niekoľkokrát vymeniť. V časovej tiesni môžeme použiť mikrovlnnú rúru.

Vareškov tip: Kurča pečené v mlieku

Rúru predhrejeme na 180 °C. V hlbšej panvici alebo hrnci, v ktorom neskôr budeme kurča piecť, na troche oleja a masla sprudka osmažíme zo všetkých strán osolené a okorenené kura. Do hrnca pridáme šalviu, škoricu, neolúpané strúčiky cesnaku a na väčšie kúsky nakrájanú citrónovú kôru. Všetko trochu osolíme a zalejeme mliekom. Pečieme vo vyhriatej rúre 70–80 minút, prelievame výpekom s mliekom.

Kačica plnená šampiňónmi

Potrebujeme:
1 kačica, 800 g malých šampiňónov, 2 cibule, 3 PL masla, 6 strúčikov cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 5 vetvičiek čerstvého tymianu, 6 vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
1. Najemno nasekaný tymian, soľ, korenie a prelisovaný cesnak premiešame a dôkladne votrieme (i zvnútra) do umytej kačice. Kačicu zabalíme do potravinovej fólie a necháme cez noc v chladničke.
2. Olúpanú pokrájanú cibuľu urestujeme na masle. K cibuli pridáme očistené, nakrájané šampiňóny, osolíme a dusíme 15 minút. Z vychladnutých šampiňónov časť oddelíme na ozdobu a do zvyšku pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.
3. Pripravenou plnkou naplníme kačicu. Zadné nohy kačice zviažeme potravinovou niťou. Kačicu dáme do pekáča a podlejeme pohárom vody. Kačku pečieme pri 190 °C 90 minút alebo až kým nie je mäkká. Podávame so zemiakmi, porcie ozdobíme odloženými šampiňónmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #recept #hydinové mäso #kačacina

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...