Prečo je dobré mať na tanieri sladké zemiaky?

Bataty alebo sladké zemiaky sa tešia už aj v našich končinách čoraz väčšej popularite.

19.05.2016 13:00
bataty Foto:
Pečené bataty chutia výborne.
debata

Ponúkajú novú chuť, ktorá je v porovnaní so zemiakmi sladšia. S tým súvisí aj ich vyššia kalorická hodnota, čo však „dobehnú“ podielom výživných látok a vitamínov. Pýšia sa najmä vysokým podielom „betakaroténu“, ale zastúpené sú aj vitamíny skupiny B. Takisto sa v sladkých zemiakoch o slovo hlási draslík, vďaka ktorému konzumácia batatov pozitívne ovplyvňuje kardiovaskulárny systém.

Už na prvý pohľad je jasné, že oranžová farba prináša vysoký podiel betakaroténu. Ide o silný antioxidant, ktorý sa mení na vitamín A. Ak má telo nedostatok tohto vitamínu, môžu sa o slovo prihlásiť žalúdočné problémy. Takisto pri nadúvaní či iných problémoch s trávením je prospešné siahnuť po potravinách s obsahom vlákniny a tú ponúkajú práve bataty. Okrem toho je vitamín A takisto prospešný pre zrak.

Silné antioxidanty ako betakarotén, vitamín C a E výrazne posilňujú imunitu, organizmus je tak menej náchylný na ochorenia. Zároveň majú pozitívny účinok na zdravie pokožky, vlasov aj nechtov.

Vďaka vitamínom skupiny B zabojujete proti nespavosti či psychickým problémom, sú totiž prospešné pre nervovú sústavu.

Vyskúšajte recept z Varecha.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vláknina #betakarotén #bataty #sladký zemiak

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...