Kuracina patrí do jarných šalátov

Kuracie mäso je ideálnym doplnkom šalátov, najmä k jarnej zelenine.

18.05.2016 14:30
zeleninový šalát s kuracím mäsom Foto:
Zeleninový šalát s kuracím mäsom.
debata

Jarná zelenina všeobecne, predovšetkým však listové šaláty, obsahuje viac draslíka, železa, vápnika alebo kyseliny listovej ako neskoršie druhy zeleniny. Navyše majú jarné šaláty s kuracinou výbornú chuť.

Reďkovkový šalát s kuracinou

Najprv olúpeme a nastrúhame kaleráb, doň primiešame najemno pokrájanú jarnú cibuľku, nastrúhané reďkovky, na malé kúsky nakrájanú pečenú alebo varenú kuracinu, osolíme a vmiešame tatársku omáčku. Dobre premiešame a necháme na chladnom mieste odstáť.

Hráškový šalát s kuracinou

Mladý hrášok zmiešame s nakrájaným opečeným kuracím mäsom, na prúžky nakrájanou paprikou a troma varenými vajcami nakrájanými na kocky. Šalát rozdelíme na tanieriky a prelejeme kyslou smotanou rozmiešanou s octom, so soľou, s korením a cukrom. Necháme odležať.

Púpavový šalát s kuracinou

Zemiaky uvaríme v osolenej vode, ošúpeme ich a nakrájame plátky. Kuracie prsia nakrájané na rezance opečieme. Listy púpav umyjeme a nakrájame. Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno. Všetko zmiešame a pridáme dressing zo soli, korenia, jablčného octu a olivového oleja.

Hlávkový šalát s kuracinou

Na panvici si opečieme osolené a okorenené kuracie prsia. Nakrájame hlávkový šalát, paradajky, papriku, uhorku a zmiešame v šalátovej mise. V hrnčeku alebo menšej miske pripravíme dressing z kyslej smotany so soľou, s korením a cukrom. Môže pridať trochu olivového oleja.

Čakankový šalát s kuracinou

Čakanku umyjeme, natrháme, zmiešame s mandarínkami z plechovky a najemno nakrájanou cibuľkou. Kuracie mäso osmažíme z každej strany na troche oleja a pridáme k čakanke. Na tanieriky dáme hotový šalát a prelejeme trochou dressingu z majonézy a horčice.

Mrkvičkový šalát s kuracinou

Jarnú mrkvičku nastrúhame na hrubšom strúhadle alebo nakrájame na kolieska, uhorku nakrájame na kocky, papriku na prúžky. Zeleninu dáme do misy, mierne osolíme a necháme asi 3 minúty odstáť. Pridáme dressing pripravený z vody, cukru, balzamikového octu a olivového oleja.

Bazalkové kuracie rezne

Potrebujeme:
1 kg kuracích rezňov zo stehna bez kože, 20 väčších lístkov čerstvej bazalky, 100 g masla, 300 ml mlieka, 4 trojuholníčky topeného syra, 1/2 čerstvej kapie, 1/2 mrkvy, 2 jarné cibuľky, soľ, mleté čierne korenie, zemiakový škrob
Postup:
1. Vykostené mäso nakrájame na malé kúsky. Mäso osolíme a zľahka okoreníme. V miske v mikrovlnnej rúre rozpustíme maslo, do ktorého nasekáme lístky čerstvej bazalky a zmiešame s nakrájaným kuracím mäsom. Necháme 30 minút naložené.
2. Do rozpálenej panvice dáme ochutené kuracie mäso a sprudka ho opečieme. Keď sa mäso začne opekať, do panvice pridáme na kocky nakrájanú kapiu a na rezance nakrájanú jarnú cibuľku a mrkvu.
3. Po urestovaní zeleniny do panvice nalejeme teplé mlieko, v ktorom sme rozmiešali topený syr spolu s lyžičkou škrobu. Pripravenú zmes povaríme asi 5 minút, až kým nevznikne mierne zahustená voňavá mäsová zmes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #kuracie mäso #reďkovka #čakanka #zeleninový šalát #púpava

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...