Triky pre super polievky

Aj pri takom jednoduchom jedle ako je polievka sa oplatí hrať s detailmi, vzhľadom aj so servírovaním.

17.05.2016 17:00
jarne polievky hotel Alexander Bardejov,... Foto: ,
Pri podávaní polievky sa nebojte originálneho servírovania.
debata

Trik so zemiakom

Ak chceme dodatočne mierne zahustiť polievku, môžeme skúsiť trik našich starých mám. Keď sú všetky suroviny v hrnci uvarené, pristrúhame k nim surový zemiak a všetko povaríme. Aby sme nemuseli polievky zahusťovať zápražkou, pridávame na zahustenie ovsené vločky.

Potrebuje vzduch

Aby sa nám polievka do druhého dňa nepokazila, najmä aby neskysla, postavíme ju v nezakrytom hrnci na drôtenú podložku alebo ju podložíme na jednej strane vareškou, aby pod ňu mohol prúdiť vzduch. Niekoľkokrát ju zamiešame, aby sa z tuku nevytvoril celistvý povrch.

Príprava do zásoby

Polievky si môžeme pripraviť aj do zásoby. Ak máme dosť miesta v mrazničke, uvaríme väčšie množstvo polievky a potom zvyšnú nalejeme do mikroténového vrecka alebo do plastových uzatvárateľných misiek, no a polievku máme vždy po ruke. Potom ju stačí len ohriať a pridať niektorú z vložiek (ryža, halušky, knedličky…).

Zahusťovanie polievok

Biele polievky zahusťujeme väčšinou zápražkou alebo múkou rozmiešanou v mlieku alebo v smotane. Zdravšie je zápražku pripravovať podľa možnosti svetlú, aby sa tuk zbytočne neprepaľoval. Ak pridávame do polievky žĺtok, polievku už nevaríme, žĺtok by sa zrazil.

Pikantná polievočka: Krémová cviklová s čili papričkou

Potrebujeme:
1 červená cibuľa, 1 čili paprička, 3 PL olivového oleja, 3 – 4 červené repy, 150 ml červeného vína, 500 g pasírovaných paradajok, 500 ml vody alebo vývaru, čerstvý tymian alebo rozmarín, soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL balzamikového octu, 4 PL kyslej smotany
Postup:
1. Olúpanú cibuľu nakrájame najemno a spolu s nadrobenou čili papričkou necháme zmäknúť na rozpálenom oleji. Pridáme olúpanú a najemno nastrúhanú cviklu, ešte dve minútky smažíme, potom zalejeme vínom.
2. Víno necháme odpariť, zalejeme pasírovanými paradajkami a vodou alebo vývarom, zľahka osolíme a povaríme asi 15 minút do zmäknutia. Tyčovým mixérom rozmixujeme na krém a ochutíme tymianom, soľou, korením, prelisovaným cesnakom a balzamikovým octom.
3. Podávame s lyžicou kyslej smotany a čerstvým pečivom, pre výraznejšiu chuť pridáme k cibuľovému základu kocky slaniny alebo údeného mäsa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #polievka #príprava jedla #servírovanie

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...