Trik so zemiakom
Ak chceme dodatočne mierne zahustiť polievku, môžeme skúsiť trik našich starých mám. Keď sú všetky suroviny v hrnci uvarené, pristrúhame k nim surový zemiak a všetko povaríme. Aby sme nemuseli polievky zahusťovať zápražkou, pridávame na zahustenie ovsené vločky.
Potrebuje vzduch
Aby sa nám polievka do druhého dňa nepokazila, najmä aby neskysla, postavíme ju v nezakrytom hrnci na drôtenú podložku alebo ju podložíme na jednej strane vareškou, aby pod ňu mohol prúdiť vzduch. Niekoľkokrát ju zamiešame, aby sa z tuku nevytvoril celistvý povrch.
Príprava do zásoby
Polievky si môžeme pripraviť aj do zásoby. Ak máme dosť miesta v mrazničke, uvaríme väčšie množstvo polievky a potom zvyšnú nalejeme do mikroténového vrecka alebo do plastových uzatvárateľných misiek, no a polievku máme vždy po ruke. Potom ju stačí len ohriať a pridať niektorú z vložiek (ryža, halušky, knedličky…).
Zahusťovanie polievok
Biele polievky zahusťujeme väčšinou zápražkou alebo múkou rozmiešanou v mlieku alebo v smotane. Zdravšie je zápražku pripravovať podľa možnosti svetlú, aby sa tuk zbytočne neprepaľoval. Ak pridávame do polievky žĺtok, polievku už nevaríme, žĺtok by sa zrazil.
Pikantná polievočka: Krémová cviklová s čili papričkou
Potrebujeme:
1 červená cibuľa, 1 čili paprička, 3 PL olivového oleja, 3 – 4 červené repy, 150 ml červeného vína, 500 g pasírovaných paradajok, 500 ml vody alebo vývaru, čerstvý tymian alebo rozmarín, soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL balzamikového octu, 4 PL kyslej smotany
Postup:
1. Olúpanú cibuľu nakrájame najemno a spolu s nadrobenou čili papričkou necháme zmäknúť na rozpálenom oleji. Pridáme olúpanú a najemno nastrúhanú cviklu, ešte dve minútky smažíme, potom zalejeme vínom.
2. Víno necháme odpariť, zalejeme pasírovanými paradajkami a vodou alebo vývarom, zľahka osolíme a povaríme asi 15 minút do zmäknutia. Tyčovým mixérom rozmixujeme na krém a ochutíme tymianom, soľou, korením, prelisovaným cesnakom a balzamikovým octom.
3. Podávame s lyžicou kyslej smotany a čerstvým pečivom, pre výraznejšiu chuť pridáme k cibuľovému základu kocky slaniny alebo údeného mäsa.