Z polievkovej abecedy

Ponúkame zopár rád, aby bolo toto "obyčajné" jedlo vždy gurmánskym zážitkom.

15.05.2016 14:00
paradajková polievka s olivami Foto:
Paradajková polievka s olivami.
debata

Penu netreba zbierať

Podľa starých kuchárok sa pena vznikajúca pri mäsovom vývare nezbiera, ale nechá sa iba zraziť, potom už sama klesne ku dnu. Ani pri príprave polievok sa netreba vyhýbať experimentom, napríklad vymeniť smotanový syr trebárs za syr kozí alebo kombináciu pečených paprík a paštrnáku doplniť sójovou smotanou, ktorá jedlo príjemne odľahčí.

Desiatové polievky bývajú sýte

Polievky sa nemusia podávať iba na obed. Niektoré druhy polievok sa hodia aj na raňajky, desiatu, husté polievky môžu zasýtiť aj pri večeri. Všetko závisí od správne zvoleného druhu polievky. Populárne sú u nás desiatové polievky so zvýšenou dávkou mäsa, údeniny a zeleniny, niekedy aj cestovín. Môžu to byť vývary aj polievky zahustené zápražkou.

Koňak pomocníkom

Polievkové mäso bude krehké a šťavnaté, ak do vody, v ktorej sa varí, prilejeme trochu vínovice alebo koňaku. Ak nechceme použiť alkohol, vložíme do vriaceho vývaru niekoľko plátkov citróna. Pre výraznejšiu chuť polievky môžeme do nej pridať kúsok slepačieho alebo hovädzieho bujónu.

Vareškov tip: Mrkvová polievka s koriandrom a so zázvorom

Nadrobno nakrájanú šalotku opečieme na masle, pridáme rímsku rascu, zalejeme vývarom a potom dáme do polievky nakrájanú mrkvu a nastrúhaný zázvor. Varíme, kým nie je mrkva úplne mäkká. Potom polievku rozmixujeme tyčovým mixérom alebo mrkvu roztlačíme. Napokon pridáme soľ a nasekaný koriander.

Paradajková s olivami

Potrebujeme:
1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 4 PL rastlinného oleja, 1 cuketa, mleté čierne korenie, 1 mrkva, 200 g fazuľových strukov, 3 paradajky, 1 PL paradajkového pretlaku, 1 vetvička rozmarínu, 1,5–2 l vývaru alebo vody, soľ, 6 – 8 olív
Postup:
1. V panvici s rastlinným olejom urestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, mrkvu, zelenú fazuľu a cukety umyjeme a nakrájame. Pridáme na panvicu a smažíme domäkka.
2. Paradajky nakrojíme krížom a zalejeme vriacou vodou na jednu minútu. Potom opatrne vyberieme a zbavíme kôry. Olúpané rajčiny nakrájame na kocky a pridáme do hrnca.
3. Potom pridáme vetvičku rozmarínu, paradajkový pretlak a horúcu vodu alebo vývar. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni 15 minút. Pridáme nakrájané kolieska olivy, soľ a korenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #polievka #dochucovanie #zahusťovanie

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...