V takom prípade však nezúfajte. Maslo sa totiž dá nahradiť aj zdravšími alternatívami. Pri pečení môžete skúsiť niektorú z nasledovných.
Kokosový olej
Ideálne je používať stuhnutú masu – maslo nahrádzame v pomere jedna k jednej. Kokosový tuk je zdravší a má tú výhodu, že ním môžete maslo nahradiť takmer v každom koláči.
Grécky jogurt
Môžete ho použiť v pomere jedna k jednej – teda 100 gramov masla nahraďte 100 gramami jogurtu. Pokiaľ je cesto tekutejšie, uberte z pridávaných tekutín. Výsledkom bude dezert s menej kalóriami, ktorý bude zároveň osviežujúci a „vlažný“.
Avokádo
Polovicu masla môžete nahradiť pastou z roztlačeného avokáda, zvyšok masla v recepte ponechajte. Hoci v niektorých dezertoch môže zmeniť farbu cesta, alebo aj chuť, skvelo sa hodí pri príprave cookies či suchých koláčov.
Banán
Polovicu z požadovanej hmotnosti masla môžete nahradiť aj roztlačeným banánom. Musíte sa trochu pohrať s prípravou cesta, keďže banán môže zjemniť konzistenciu.
Olivový olej
Za jednu šálku masla dajte do receptu 3/4 šálky oleja. Hoci aj olivový olej je bohatý na tuky, sú zdravšie a prejaví sa to aj vo finálnom výsledku koláčov či sušienok.