Pečenie bez masla? Päť zdravých prísad, ktorými ho môžete nahradiť

Niektoré gazdinky nenechajú na klasické maslo dopustiť. Poctivá surovina pri pečení sa však dokáže pekne rýchlo odraziť aj na postave.

14.05.2016 08:00
maslo, tuk, margarín Foto:
Klasické maslo môžete pri pečení nahradiť.
debata

V takom prípade však nezúfajte. Maslo sa totiž dá nahradiť aj zdravšími alternatívami. Pri pečení môžete skúsiť niektorú z nasledovných.

Kokosový olej

Ideálne je používať stuhnutú masu – maslo nahrádzame v pomere jedna k jednej. Kokosový tuk je zdravší a má tú výhodu, že ním môžete maslo nahradiť takmer v každom koláči.

Grécky jogurt

Môžete ho použiť v pomere jedna k jednej – teda 100 gramov masla nahraďte 100 gramami jogurtu. Pokiaľ je cesto tekutejšie, uberte z pridávaných tekutín. Výsledkom bude dezert s menej kalóriami, ktorý bude zároveň osviežujúci a „vlažný“.

Avokádo

Polovicu masla môžete nahradiť pastou z roztlačeného avokáda, zvyšok masla v recepte ponechajte. Hoci v niektorých dezertoch môže zmeniť farbu cesta, alebo aj chuť, skvelo sa hodí pri príprave cookies či suchých koláčov.

Banán

Polovicu z požadovanej hmotnosti masla môžete nahradiť aj roztlačeným banánom. Musíte sa trochu pohrať s prípravou cesta, keďže banán môže zjemniť konzistenciu.

Olivový olej

Za jednu šálku masla dajte do receptu 3/4 šálky oleja. Hoci aj olivový olej je bohatý na tuky, sú zdravšie a prejaví sa to aj vo finálnom výsledku koláčov či sušienok.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #náhrada #alternatíva #maslo

+ Neberte všetko príliš vážne, začnite brať veci aj s nadhľadom.
Neverte všetkým reklamám, skrýva sa za nimi veľa...

+ Skúšajte niečo nové, nebojte sa ísť aj do rizikových situácií.
Vyhnite sa rizikovým investíciám, ktoré by mohli...