Jednou z obľúbených alternatív je limonáda, v ktorej sú základom zdravé citróny. Ak ju chcete mať čo najchutnejšiu, držte sa nasledovného.
- Plody odšťavujte vždy pri izbovej teplote. Ak máte citróny v chladničke, nevytlačíte z nich toľko šťavy. Pred prípravou limonády teda vyberte ovocie z chladničky a pár minút počkajte.
- Jadierka nemá nikto rád. Vždy dokážu poriadne rozčúliť. Pomoc je ľahká. Odšťavovať exotické kyslé ovocie treba na určenom odšťavovači, ktorý eliminuje semienka.
- Pri nákupe citrónov nešetrite. Možno ich nepoužijete všetky na limonádu, ale vždy je dobré mať v zásobe jeden či dva kusy na ozdoby, na nakrájanie do džbánu a podobne.
- Hoci najzdravšia alternatíva je voda s citrónom a bez sladidiel, ak chcete vyhovieť celej rodine, zväčša sa to bez sladenia nezaobíde. Použite zdravšie alternatívy – hnedý cukor, prípadne javorový sirup, alebo med. Pri ňom však budete čeliť tomu, že sa ťažko rozpúšťa.
- Je dobré použiť na limonádu filtrovanú vodu. Pretaví sa to do lepšej chuti.
- Limonádu ochucujte rozličnými druhmi ovocia. Nebojte sa byliniek, mätových lístkov, citrónovej trávy, ale tiež bobuľového ovocia, alebo iných exotických druhov nakrájaných na kúsky.
- Bobuľové ovocie sa osvedčí aj mrazené. Môžete tak limonádu ochladiť namiesto toho, aby ste do nej dávali obyčajné ľadové kocky.