Špargľa je zdravá a diétna. Recept na šalát s ňou poteší zmysly aj líniu

Špargľa je jednou z chutných a zdravých potravín, ktorých sezóna sa práve začína. Pripraviť si ju môžete na viacero spôsobov.

23.04.2016 11:00
Špargľa je chutná a zdravá potravina. Foto: ,
Špargľa je chutná a zdravá potravina.
debata

Hoci má nezameniteľnú chuť a to, že ste ju jedli, poznáte už pár hodín po jej konzumácii na toalete (ovplyvňuje vôňu moču – kvôli obsahu síry), netreba sa jej obávať. Je totiž nabitá vitamínmi a minerálmi. Nájdete v nej vitamín C, skupinu vitamínov B, A, E, či kyselinu listovú. Nechýba v nej ani draslík, vápnik, železo či zinok.

Odborníci odporúčajú túto stonkovú zeleninu, ktorá sa predáva najčastejšie v zelenom či bielom stave, pri redukčných diétach. Sto gramov špargle totiž obsahuje len 17 kalórií a tak ako príloha k mäsu bude hodnotnou a pritom veľmi diétnou potravinou. Pripisujú sa jej dokonca aj afrodiziakálne účinky.

Pri príprave špargle by ste mali vždy zeleninu ošúpať. Drevnaté konce treba zrezať. Variť ju môžete vo zväzku upevnenú potravinárskym špagátom. Pri bielej špargli je vhodné variť ju cca štvrťhodinku, pri zelenej stačí aj osem minút.

A ak sa chystáte chudnúť do plaviek, nasledujúci recept určite oceníte. Ide o zdravý a ľahký šalát so špargľou „nateplo“.

Potrebujete:

  • 300 gramov špargle
  • 300 gramov cherry paradajok
  • mozarella
  • šunka prosciutto
  • extra panenský olivový olej
  • balzamikový nálev
  • olej na opekanie

Na panvici (bez oleja) opečte plátky prosciuta. Špargľu olúpte a predvarte, následne ju opečte na lyžici oleja na panvici. Do misky následne zmiešajte teplú opečenú špargľu s plátkami šunky, ktorú ste nechali postáť na kuchynskom papieri. Pridajte nakrájané paradajky a mozarellu natrhanú na kúsky. Ochuťte olivovým olejom a balzamikom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #zdravie #jedlo #vitamíny #špargľa #šalát

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...