Hoci má nezameniteľnú chuť a to, že ste ju jedli, poznáte už pár hodín po jej konzumácii na toalete (ovplyvňuje vôňu moču – kvôli obsahu síry), netreba sa jej obávať. Je totiž nabitá vitamínmi a minerálmi. Nájdete v nej vitamín C, skupinu vitamínov B, A, E, či kyselinu listovú. Nechýba v nej ani draslík, vápnik, železo či zinok.
Odborníci odporúčajú túto stonkovú zeleninu, ktorá sa predáva najčastejšie v zelenom či bielom stave, pri redukčných diétach. Sto gramov špargle totiž obsahuje len 17 kalórií a tak ako príloha k mäsu bude hodnotnou a pritom veľmi diétnou potravinou. Pripisujú sa jej dokonca aj afrodiziakálne účinky.
Pri príprave špargle by ste mali vždy zeleninu ošúpať. Drevnaté konce treba zrezať. Variť ju môžete vo zväzku upevnenú potravinárskym špagátom. Pri bielej špargli je vhodné variť ju cca štvrťhodinku, pri zelenej stačí aj osem minút.
A ak sa chystáte chudnúť do plaviek, nasledujúci recept určite oceníte. Ide o zdravý a ľahký šalát so špargľou „nateplo“.
Potrebujete:
- 300 gramov špargle
- 300 gramov cherry paradajok
- mozarella
- šunka prosciutto
- extra panenský olivový olej
- balzamikový nálev
- olej na opekanie
Na panvici (bez oleja) opečte plátky prosciuta. Špargľu olúpte a predvarte, následne ju opečte na lyžici oleja na panvici. Do misky následne zmiešajte teplú opečenú špargľu s plátkami šunky, ktorú ste nechali postáť na kuchynskom papieri. Pridajte nakrájané paradajky a mozarellu natrhanú na kúsky. Ochuťte olivovým olejom a balzamikom.