Vône a chute z nitrianskych regiónov

Región okolo rieky Nitra je povestný svojimi múčnikmi aj pivom.

14.04.2016 13:00
Plnený pečený holub. Foto:
Plnený pečený holub.
debata

Jeden slaný, druhý sladký

K povestným regionálnym múčnikom patrí napríklad smotanový olejový slaný koláč, ktorého rodiskom je Močenok. A zo sladkého repertoára je klasikou tvarohová štrúdľa s jablkami, pripravená z jemného tvarohového cesta. Chutný dezert pre všetkých.

Jednoduchý kalkýš

Ponitrianskou jednoduchou pochúťkou je kalkýš, ktorý sa pripravuje z raže a pšenice, ktoré sa však musia prebrať a zbaviť nečistôt. Do prúteného košíka sa dá veľká čistá plachta – valadienka – a do nej umyté obilniny – zbožie. Košík sa položí na hrniec, do ktorého bude odtekať voda. Košík však nemôže byť vo vode namočený. Viackrát za deň, minimálne 5-krát, prelievame zbožie vodou.

Základom sú klíčky

Proces prípravy obilnín smeruje k vyklíčeniu zŕn – po 6 až 7 dňoch, keď sú klíčky asi dvojcentimetrové, sa vyberie valadienka z košíka a naklíčené obilie sa pomelie v mlynčeku. Zmes sa zleje asi desiatimi litrami vody a odstránia sa šupky a klíčky – mláto, ktoré sa používa pri varení piva. Tekutina sa precedí cez husté sito a tak vznikne základ na výrobu kalkýša, ktorý sa pečie asi dve hodiny.

Pivo je klenot gastronómie

Pre región bývalo rodinným striebrom topoľčianske pivo Topvar, ktoré momentálne bojuje o prežitie, no jeho zásluhou sa tu stalo pivo základom pre mnohé chutné jedlá. Jablká ako súčasť každej záhrady sa stali surovinou na varenie a pečenie asi v každej domácnosti.

Nitrianska špecialita: Plnený pečený holub

Potrebujeme:
2 mladé holuby, 2 rožky alebo žemle, 2 vajcia, maslo, petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Rožky alebo žemle namočíme a vyžmýkame. Pridáme k nim vajcia, soľ, čierne mleté korenie a posekanú vňať, ktorú opražíme na masle.
2. Všetko dobre premiešame a zmesou naplníme holuby. Otvor zašijeme niťou a posolíme ich. Pekáč vymastíme masťou a pripravené holuby dáme piecť.
3. Podlievame horúcou vodou a polievame aj mäso. Po upečení nezabudneme vybrať niť. Upečené holuby podávame so zemiakmi, zemiakovým šalátom alebo s ryžou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #recept #múčniky #obilniny #regionálna kuchyňa #kalkýš

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...