Jeden slaný, druhý sladký
K povestným regionálnym múčnikom patrí napríklad smotanový olejový slaný koláč, ktorého rodiskom je Močenok. A zo sladkého repertoára je klasikou tvarohová štrúdľa s jablkami, pripravená z jemného tvarohového cesta. Chutný dezert pre všetkých.
Jednoduchý kalkýš
Ponitrianskou jednoduchou pochúťkou je kalkýš, ktorý sa pripravuje z raže a pšenice, ktoré sa však musia prebrať a zbaviť nečistôt. Do prúteného košíka sa dá veľká čistá plachta – valadienka – a do nej umyté obilniny – zbožie. Košík sa položí na hrniec, do ktorého bude odtekať voda. Košík však nemôže byť vo vode namočený. Viackrát za deň, minimálne 5-krát, prelievame zbožie vodou.
Základom sú klíčky
Proces prípravy obilnín smeruje k vyklíčeniu zŕn – po 6 až 7 dňoch, keď sú klíčky asi dvojcentimetrové, sa vyberie valadienka z košíka a naklíčené obilie sa pomelie v mlynčeku. Zmes sa zleje asi desiatimi litrami vody a odstránia sa šupky a klíčky – mláto, ktoré sa používa pri varení piva. Tekutina sa precedí cez husté sito a tak vznikne základ na výrobu kalkýša, ktorý sa pečie asi dve hodiny.
Pivo je klenot gastronómie
Pre región bývalo rodinným striebrom topoľčianske pivo Topvar, ktoré momentálne bojuje o prežitie, no jeho zásluhou sa tu stalo pivo základom pre mnohé chutné jedlá. Jablká ako súčasť každej záhrady sa stali surovinou na varenie a pečenie asi v každej domácnosti.
Nitrianska špecialita: Plnený pečený holub
Potrebujeme:
2 mladé holuby, 2 rožky alebo žemle, 2 vajcia, maslo, petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Rožky alebo žemle namočíme a vyžmýkame. Pridáme k nim vajcia, soľ, čierne mleté korenie a posekanú vňať, ktorú opražíme na masle.
2. Všetko dobre premiešame a zmesou naplníme holuby. Otvor zašijeme niťou a posolíme ich. Pekáč vymastíme masťou a pripravené holuby dáme piecť.
3. Podlievame horúcou vodou a polievame aj mäso. Po upečení nezabudneme vybrať niť. Upečené holuby podávame so zemiakmi, zemiakovým šalátom alebo s ryžou.