Semená a plody - chutné aj liečivé

Semená sú bohaté na látky, ktoré rastlina využije na tvorbu svojho nového tela. Pre človeka sú bohatým zdrojom minerálov, stopových prvkov a dobrých tukov.

09.04.2016 14:00
Arašidové maslo Foto:
Arašidové maslo sa stáva synonymom slova zdravie.
debata

Gaštanom proti slabosti

V liečiteľstve sa o jedlom gaštane traduje, že je užitočný proti každej slabosti, ktorá je v človeku. Mal by sa jesť často, denne, a to pred a po jedle, a mozog dotyčného údajne porastie, nervy zosilnejú a slabosť ustúpi. Z listov a plodov gaštana sa pripravujú rôzne výluhy a tinktúry.

Arašidová maškrta

Keď sa povie arašidové maslo, mnohým sa vybaví Američan s opečenou bagetou, s veľkou vrstvou marmelády a arašidovým maslom. Dnes ho však obľubujú ľudia, ktorí sa stravujú striedmo. Potravina, ktorá bola pôvodne vnímaná ako maškrta tučných Američanov, sa stala takmer synonymom slova zdravie.

Horčičné semiačka

Horčičné semienka pomáhajú napríklad pri reumatizme, dýchacích ťažkostiach, a kloktadlo uľavuje pri bolestiach v krku. Horčica je veľmi používaná, užívajú sa celé semená, pomletý prášok, drvené semená, pasta alebo olej. Horčica sa používa na nakladanie zeleniny a húb, marinovanie rýb, výrobu majonézy, do omáčok a šalátov.

Vareškov tip: Mrkvovo-kokosový sambal

Trochu oleja rozpálime na panvici, pridáme pol šálky strúhaného kokosu a miešame, kým kokos mierne nezhnedne. V miske potom zmiešame kokosový základ s lyžičkou horčičných semienok, dvomi nastrúhanými karotkami a citrónovou šťavou a dáme vychladiť. Výborná príloha k ryži a mäsovým alebo zeleninovým zmesiam.

Pečená šunka s banánmi

Potrebujeme:
6 plátkov šunky, 6 banánov, 125 g plátkov tvrdého syra, 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL masla, 1 PL oleja, 2 kl cukru
Postup:
1. Plátky hrubšie nakrájanej šunky vložíme do pekáča s rastlinným olejom a pomaly prehrejeme na sporáku.
2. Medzitým olúpeme banány a rozložíme ich na prehriatej šunke a plátkoch tvrdého syra.
3. Potom pridáme cukor, citrónovú šťavu a maslo a plátky zrolujeme. Pekáč vložíme do rúry predhriatej na 160 °C a pokrm zapečieme. Po upečení rozdelíme na jednotlivé porcie a podávame teplé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #gaštany #minerály #kokos #tuky #semená #arašidy #plody

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...