Cesnakové olejové kapsule sú najjednoduchší spôsob užívania cesnaku, ak nemáme radi jeho chuť alebo vôňu, alebo máme obavu zo spoločenského „znemožnenia“. Kapsule majú želatínové puzdro, ktoré sa rozpustí až v zažívacom ústrojenstve a tým dôjde k potlačeniu cesnakového pachu.
Rýchly spôsob šúpania strúčikov
Ak potrebujeme ošúpať viac cesnaku naraz, stačí vziať dve rovnaké misy alebo dva primerané hrnce s rovnakým priemerom, hlavičku cesnaku rozdeliť na strúčiky, vložiť do misy (hrnca), prikryť druhou misou (hrncom) a 20 sekúnd poriadne potriasť. Šúpanie potom ide jedna radosť.
Jednoduchá chuťovka: Cesnakové šampiňóny
Potrebujeme:
16 väčších šampiňónov, väčšia cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 1 PL masla, 2 PL strúhanky, strúhaný tvrdý syr, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Umyté a očistené šampiňóny zbavíme nožičiek hneď pri klobúčiku. Nožičky nasekáme nadrobno.
2. Na panvici rozpustíme maslo, podusíme na ňom cibuľu, nasekané nohy šampiňónov, cesnak rozotrený s trochou soli a na konci petržlenovú vňať a strúhanku. Vzniknutú náplň premiešame, dochutíme soľou a necháme vychladnúť.
3. Plnkou naplníme klobúčiky šampiňónov, posypeme nastrúhaným syrom a dáme do rúry rozpálenej na 140 °C piecť približne na 20 minút. Hotové ozdobíme petržlenovou vňaťou.