Exotika na tanieri

Exotická kuchyňa nás môže poriadne zaskočiť, ale aj príjemne prekvapiť.

06.04.2016 13:00
kokos, kokosový olej, relax, zdravie Foto:
Kokos je súčasťou mnohých pre nás exotických kuchýň.
debata

Svrčky a červy na tanieri

Ozajstní maškrtníci nepohrdnú bielkovinovou bombou – čokoládou so svrčkami či múčnymi červami. Väčšina našincov však nenazbiera odvahu, aby ochutnali túto pochúťku spájajúcu v sebe lahodnú chuť čokolády a chrumkavú orieškovú príchuť sušeného hmyzu či chrobákov.

Hadie pochúťky

V Juhovýchodnej Ázii sa pri návšteve objavia na stole aj hadie jedlá – hadie mäso sa pripravuje varené, vyprážané alebo aj surové. V južných provinciách Vietnamu sa jedlá pripravované z hadieho mäsa považujú za delikatesu. Had sa pripravuje na mnoho spôsobov. So zeleninou, aj ako hadia polievka.

Kokosové mlieko

Kokosové mlieko je extrakt z dužiny kokosu. Získava sa strúhaním a lisovaním orecha, má svoje nezastupiteľné miesto nielen v orientálnej kuchyni. V našich podmienkach si mlieko môžeme najľahšie pripraviť tak, že namočíme strúhaný kokos do mlieka alebo smotany. Nikdy však nesladíme.

Ruská delikatesa: Pirôžky s hubami

Potrebujeme:
500 ml kyslého mlieka či kefíru, 2 vajcia, 2 PL oleja, polovica prášku do pečiva, soľ, 200 g hladkej múky, 500 g čerstvých húb, 1 cibuľa, maslo
Postup:
1. Najprv vypracujeme z kyslého mlieka alebo kefíru, vajec, prášku do pečiva, zo soli a z múky hladké cesto. Múku prisypávame do tekutých surovín, musíme vypracovať cesto tak, aby sa nelepilo na ruky, bolo hladké a vláčne.
2. Medzitým pripravíme hubovú náplň do pirôžkov – podusíme čerstvé huby na cibuľke, osolíme, môžeme aj zomlieť.
3. Z cesta vyvaľkáme malé placky, náplň dáme dovnútra a okraje dobre zlepíme, aby náplň netiekla von. Na oleji potom opekáme po oboch stranách doružova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #recept #prekvapenie #exotika #kokosové mlieko

+ Venujte čas svojim koníčkom, zvýši to vašu životnú spokojnosť.
Úspory získajú na hodnote, ak ich múdro...

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...