Pochutiny s vôňou exotiky

Stále ešte platí konštatovanie, že každý národ varí najmä z domácich surovín a používa domáce koreniny, má svoje tradičné zvyklosti, ktoré súvisia s klímou, históriou, spôsobom života, rozvrhnutím jedla počas dňa...

03.04.2016 14:00
javorový sirup, miazga, sladidlo Foto:
Javorový sirup nielen na palacinky, ale aj do bostonskej zapekanej fazule.
debata

Napriek tomu pri súčasnej globalizácii sa rozdiely medzi národnými gastronomickými obyčajami stierajú.

Pštrosie vajcia z Afriky

Africká kuchyňa je azda najmenej poznačená cudzími vplyvmi, a tak si v Sudáne pochutnáte na pštrosích vajciach, Pobrežie Slonoviny je známe skvele pripravovanými krabmi, inde dostanete porciu z antilop, slona, pečeného hada alebo sladkých zemiakov – batátov.

Estragón z Kaukazu

Kaukazská kuchyňa napriek tomu, že čerpá z kuchyne tureckej, pripúšťa aj bravčové mäso. Vyznačuje sa pikantnosťou a jemnou štipľavosťou pokrmov. A na tom majú zásluhu rozmanité, aj divoko rastúce byliny ako tarchun (estragón), kindza (zelené listy koriandra), divoký cesnak…

Javorový sirup z Kanady

V Kanade a severných štátoch USA sa používa do jedál vo veľkej miere javorový sirup, a to nielen na obľúbené lievance, ale aj do jedla drevorubačov – bostonskej zapekanej fazule „Boston Baked Beans" – spolu s cesnakom, mäsom, cibuľou a horčičným práškom.

Annatto z Karibiku

V oblasti Karibského mora cítiť vplyv indickej kuchyne, napríklad na Jamajke je národným jedlom kozie alebo jahňacie mäso v karí. Oleje na varenie sa niekedy aromatizujú napríklad korením čili, a semenami „annatto", ktoré aromatizujú olej a farbia ho dooranžova.

Chicha z Peru

Oblasť Peru ovplyvňuje kuchyňa peruánskych Indiánov, ktorí pokrmy väčšinou varili, vyprážanie na tuku nepoznali. Kukurica je dôležitou súčasťou stravy, Peruánci vypestujú aj dvadsať odrôd. Veľmi sladká kukurica sa používa pri príprave slabého alkoholického nápoja „chicha".

Imámove mdloby z Turecka

V Turecku majú pokrmy často poetické alebo fantastické názvy. Zapekaný plnený baklažán sa nazýva „Imam bayildi" – Imamove mdloby, iné jedlá sa nazývajú „Dievčenské závoj" či „Zvinutý turban". Turci priniesli do Európy pilaf – jedlo z ryže, ovčieho mäsa alebo sliepky a korenín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pochutiny #javorový sirup #koreniny #domáce suroviny #estragón

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...