Veľká noc v Európe

Na veľkonočných stoloch sa striedajú jedlá pripravené z všakovakých surovín, rôznych chutí a farieb.

27.03.2016 14:00
makrónky Foto: ,
Makrónky na veľkonočnú nôtu.
debata

Veľká noc v Taliansku

V Taliansku sa náboženské tradície a oslavy prežívajú veľmi intenzívne, kňaz požehná vajíčka, ktoré sa položia doprostred stola a okolo nich sa rozmiestnia nádoby s jedlom. Pečú sa veľkonočné holúbky, ozdobené mandľami. V pondelok sa na raňajky podáva torta rustica, slaný koláč so zeleninovou a s vaječnou náplňou. Tradičným sviatočným jedlom je pečené jahňa.

Veľká noc v Rusku

V Rusku oslavujú pravoslávnu Veľkú noc podľa starého juliánskeho kalendára, teda všetky cirkevné sviatky sa oslavujú s oneskorením. Rusi pečú kulič – neozdobený chlieb poliaty snehom z bielkov. Veľkonočný obed je veľmi prepychová slávnosť, pri ktorej sa zvyčajne zíde celé príbuzenstvo.

Veľká noc v Anglicku

V Anglicku ohlasuje príhod Veľkej noci už fašiangový utorok, známy ako palacinkový deň, keď ženy napečú veľa palaciniek a všetci ich potom konzumujú s javorovým sirupom, cukrom, citrónom a nutelou. Nikto však presne nevie, prečo sú s týmto dňom späté práve palacinky.

Vareškov tip: Čučoriedkové vajíčka so škoricou

V miske vyšľaháme 2 vajcia so 100 g cukru a s vanilkovým cukrom a primiešame 300 g polohrubej múky, 150 ml oleja, 200 ml mlieka, lyžicu mletej škorice. Do vypracovaného cesta opatrne vmiešame čučoriedky. Cesto rovnomerne nalejeme do vymastenej a vysypanej vajíčkovej formy. Pečieme v dobre vyhriatej rúre.

Škoricové esíčka

Potrebujeme:
500 g polohrubej múky, 125 g masla, 1 žĺtok, 35 g droždia, 250 ml mlieka, cukor, škorica, vajce na potretie
Postup:
1. Do misky dáme múku, vytvoríme v nej jamku, nalejeme do nej vlažné mlieko a zasypeme trochou škorice s pomrveným droždím. Necháme vzísť kvások, potom pridáme maslo, žĺtok a zvyšok mlieka.
2. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré nemusíme nechať kysnúť. Z kúskov cesta robíme valčeky, tie zapletieme do tvaru esíčka.
3. Koláče kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Esíčka potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme 15 minút pri 190 °C.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #tradície #Veľká noc

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...