Cesta k pečenému veľkonočnému baránkovi

O pečení sladkých dobrôt pri oslavách sviatkov jari sa traduje, že v minulosti sa v nedeľu pred Veľkonočným pondelkom pieklo jahňacie mäso.

25.03.2016 14:00
debata (7)

Chudobnejší ľudia si ho však nemohli dovoliť, a tak si upiekli aspoň sladkého baránka. Či je to vskutku pravda, to nevieme, ale „baránkovská“ tradícia sa dodržiava dodnes. A pečenie baránka má svoje pravidlá.

Tradícia baránka

Tradícia pečenia sladkého veľkonočného baránka má viac vysvetlení, ale základným pravidlom je, že baránok by sa mal podľa tradície piecť na Veľkonočnú nedeľu, teda poslednú nedeľu pred Veľkonočným pondelkom, na Bielu sobotu sa zasa pečie veľkonočný mazanec.

Forma na baránka

Pôvodné formy na baránka boli kameninové a liatinové so smaltovaným povrchom, neskôr sa vyrábali formy keramické, z hliníkovej zliatiny a dokonca aj zo skla, najmodernejšie sú zo silikónu. Forma môže byť jednodielna s plochou zadnou časťou alebo dvojdielna – priestorová.

Cesto na baránka

Veľkonočný baránok je vo svojej podstate bábovka, ktorá má iný tvar a po upečení sa ešte zdobí. Najčastejšie používanými druhmi cesta sú piškótové, trené a kysnuté. Niekedy sa do cesta pridáva strúhaný kokos, hrozienka, kandizované ovocie, nasekané mandle alebo orechy.

Plnenie baránka

Kysnutý baránok môže byť aj plnený. Z cesta vyvaľkáme plát, rozložíme naň pripravenú plnku, potom plát zvinieme a opatrne vložíme do formy, kde ešte upravíme jeho tvar. Náplň do baránka môže byť z maku, tvarohu, lekváru alebo kakaa zmiešaného s krupicovými cukrom.

Farbenie baránka

Cesto na baránka sa môže zafarbiť pridaním kakaa a ochutiť vanilkovým cukrom alebo aj citrónovou šťavou. Kypriaci prášok do pečiva možno nahradiť práškom do perníka. Ak nechceme do cesta použiť rastlinný olej, nahradíme ho maslom, tvarohom alebo tuhým rastlinným tukom.

Zdobenie baránka

Upečený vychladnutý baránok sa dá zdobiť mnohými spôsobmi. Napríklad baránok z tmavého cesta sa len pocukruje alebo potrie bielou polevou, z bieleho cesta sa potiera čokoládovou polevou. Nakoniec urobíme baránkovi z mandlí alebo hrozienok oči a z lieskového orieška nos.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #tradície #veľkonočný baránok #sviatočné pečenie

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...