No a Američania by neboli Američanmi, keby nejedli napríklad vyprážané cibuľové krúžky v cestíčku ako chuťovku či prílohu k hamburgerom s hranolčekmi.
Cibuľová šťava na choroby priedušiek
Príprava cibuľového liečiva na priedušky je jednoduchá, stačí odšťaviť niekoľko cibúľ a do šťavy pridať rovnaké množstvo medu, rozmiešať a dávkovať v priebehu celého dňa po lyžičke každé dve hodiny. Tento liek je prospešný aj na trávenie a zvyšuje imunitu organizmu.
Stop slzám
Proti slzám pri krájaní cibule je hádam najspoľahlivejší jednoduchý recept: ostrý nôž. Tupý alebo zubatý nôž cibuľu trhá a jemné kvapky šťavy striekajú do očí. Po nakrájaní cibule môže zostať na čepeli noža typický cibuľový zápach. Odstránenie je jednoduché: prejdite nožom cez surovú mrkvu. Zápach zmizne.
Vriaci „kúpeľ“
Iná kuchynská rada namierená na zabránenie slzenia hovorí, že ošúpanú cibuľu spoločne s nožom opláchneme vriacou vodou. Ďalej môžeme krájať bez sĺz. Ak sa opäť dostaví pocit pálenia v očiach, opláchneme spoločne s nožom aj podložku, na ktorej cibuľu krájame.
Vareškov tip: Cibuľa po sicílsky
Do pekáča rozložíme tenkú vrstvu strúhanky. Na ňu poukladáme plátky cibule, osolíme a okoreníme čili. Vrch posypeme hrozienkami, kaparami a ešte aj strúhankou, pokvapkáme olejom a pečieme pri 200 °C asi 20 minút, až kým nebude strúhanka zlatistá a cibule ešte pevná.
Králik na cibuli
Potrebujeme:
400 g cibule, 30 ml vody, 3 bobkové listy, 8 borievok, 8 zrniek nového korenia, 4 králičie stehná, 30 ml balzamikového octu, soľ
Postup:
1. Králičie stehná umyjeme, osušíme a osolíme. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na kolieska alebo na väčšie kúsky a rozložíme ich do zapekacej misy.
2. Cibuľu zalejeme balzamikovým octom zmiešaným s vodou a položíme na ňu pripravené králičie stehná. Na záver pridáme bobkový list a guľôčky nového korenia a borievky.
3. Zapekaciu misu vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme asi 50 minút, kým nie sú stehná mäkké. Počas pečenia králičie stehná prelievame vypečenou šťavou s cibuľou.