Tradičné jedlá slovenskej kuchyne

Aj bezmäsité jedlá môžu byť kráľmi na tanieri.

16.03.2016 12:00
Zemiakové rezance s hubovým ragú a gaštanmi. Foto: ,
Zemiakové rezance s hubovým ragú a gaštanmi.
debata

Výborný zrejúci syr

Tvaroh patrí k historicky najstarším mliečnym produktom, ktoré sa uplatnili v našej kuchyni. Je to v podstate zrejúci syr, ktorý sa získava kyslým zrážaním. Aj keď ho možno konzumovať surový, väčšinou sa rôznymi spôsobmi tepelne upravuje. Môže poslúžiť napríklad aj ako slaná plnka do mäsových alebo syrových závitkov.

Barón sladkej kuchyne

Tvaroh tróni najmä v sladkej kuchyni, spolu s vajcami sa hodí na sladké nákypy či vyprážané tvarohové placky a lievance. Tvaroh tiež dobre slúži ako prídavok do cesta, ale aj do plniek na rôzne rezy, bábovky, záviny či zákusky. Pridaním tvarohu sú múčniky vláčne a aj také dlhšie zostávajú.

Vareškov tip: Sedliacke slíže s tvarohom

Najskôr na bravčovej masti dozlatista osmažíme 50 gramov sedliackej slaniny a cibuľu nakrájanú nadrobno. Medzitým dáme variť cestoviny – slíže – do osolenej vody. Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich, zmiešame s vypraženou slaninou, cibuľou a tvarohom. Nakoniec sedliacke slíže podľa chuti osolíme.

Parádny guláš

Historicky mal v slovenskej kuchyni významné postavenie guláš, v minulosti najmä baraní, ktorý chutí aj zaprisahaným odporcom baraniny. Z redších tekutých pokrmov dominuje kapustnica a iné husté výdatné polievky so zeleninou, s hubami alebo zo strukovín. No a klasikou je hydinový vývar podávaný s vareným kuracím mäsom.

Typické prívarky

Typicky slovenské sú aj prívarky, husté „príkrmy“ pripravované z rôznych druhov zeleniny – z kelu, zo zelených fazuliek, z tekvice alebo rozmanitých strukovín. Podávajú sa k údenému mäsu, opečenej klobáse, natvrdo uvareným vajciam a zajedajú sa napríklad lokšami, ale najmä chlebom.

Tradičná pochúťka: Hubový guláš

Potrebujeme:
1 cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 600 g čerstvých húb, olej, 1 kl mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, 1 kl majoránu, drvená rasca, 1 PL hladkej múky, 300 ml studenej vody, 1 kocky hubového bujónu, soľ, petržlenová vňať
Postup:
1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Strúčiky cesnaku ošúpeme a nakrájame na plátky. Huby očistíme a tiež nakrájame na plátky.
2. Na oleji dozlatista osmažíme cibuľu a cesnak, pridáme nakrájané huby, mierne podlejeme, dochutíme korením a soľou. Dusíme domäkka.
3. Napokon guláš posypeme múkou, zalejeme vodou a dôkladne rozmiešame. Povaríme a podávame posypaný petržlenovou vňaťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #huby #tvaroh #bezmäsité jedlo #prívarok

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...