Hoci v čase hypermarketov dominujú napríklad aj hotové kaprie plátky zbavené dokonca i drobných medzisvalových kostičiek.
Pred usmrtením
Pred usmrtením kapra je vhodné si pripraviť si plech alebo inú plochú nádobu, do ktorej bude môcť odtiecť krv zo zabitej ryby. Kapra je možné pritlačiť k podložke pomocou utierky, prípadne rybu do utierky obaliť.
Zabitie a odkrvenie
Najprv kapra omráčime úderom tupým predmetom nad oči. Omráčeného kapra potom zárezom za hlavou usmrtíme, pričom tesne za hlavou sa nachádza srdce na začiatku brušnej dutiny, odkiaľ sa zbaví všetkej krvi.
Rozrezanie brušnej dutiny
Príprava na pitvanie kapra je rovnaká ako pri väčšine sladkovodných rýb. Je nutné viesť plytký rez na brušnej strane od ritného otvoru k hlave. Medzi brušnými plutvami vedieme rez dôsledne presne v strede.
Vyberanie vnútorností
Rozrezanú brušnú dutinu najprv roztvoríme a potom rukou uvoľnime blany, ktoré držia vnútornosti. Práve pri hlave je jediné miesto, kde vnútornosti pevne držia črievko. To je potrebné vytrhnúť a vnútornosti vybrať.
Triedenie vnútorností
Najprv z vnútorností odtrhneme vzduchový mechúr, potom vačok so žlčou. Hrdlo vačku stisneme a potom len slabým ťahom celú žlč z vnútorností odstránime. Celkom ľahko oddelíme ikry, mlieč a vytiahneme celé črievko.
Sťahovanie z kože
Vo väčšine návodov sa odporúča, že po vypitvaní sa má koža z kapra stiahnuť. A tak pomocou klieští namáhavo z kapra kožu stiahneme a často sa ryba poškodí. Navyše týmto postupom sa ochudobňujeme o cenné látky.