Kapitoly z prípravy kapra - čo by ste mali vedieť

Rybári dobre poznajú cestu ryby z vody na tanier, ale obyčajnému človeku azda pomôže niekoľko rád, ak sa rozhodne kúpiť si živého kapra.

12.03.2016 10:20
kapor, ryba Foto:
Pripraviť chutného kapra si môžete aj doma.
debata

Hoci v čase hypermarketov dominujú napríklad aj hotové kaprie plátky zbavené dokonca i drobných medzisvalových kostičiek.

Pred usmrtením

Pred usmrtením kapra je vhodné si pripraviť si plech alebo inú plochú nádobu, do ktorej bude môcť odtiecť krv zo zabitej ryby. Kapra je možné pritlačiť k podložke pomocou utierky, prípadne rybu do utierky obaliť.

Zabitie a odkrvenie

Najprv kapra omráčime úderom tupým predmetom nad oči. Omráčeného kapra potom zárezom za hlavou usmrtíme, pričom tesne za hlavou sa nachádza srdce na začiatku brušnej dutiny, odkiaľ sa zbaví všetkej krvi.

Rozrezanie brušnej dutiny

Príprava na pitvanie kapra je rovnaká ako pri väčšine sladkovodných rýb. Je nutné viesť plytký rez na brušnej strane od ritného otvoru k hlave. Medzi brušnými plutvami vedieme rez dôsledne presne v strede.

Vyberanie vnútorností

Rozrezanú brušnú dutinu najprv roztvoríme a potom rukou uvoľnime blany, ktoré držia vnútornosti. Práve pri hlave je jediné miesto, kde vnútornosti pevne držia črievko. To je potrebné vytrhnúť a vnútornosti vybrať.

Triedenie vnútorností

Najprv z vnútorností odtrhneme vzduchový mechúr, potom vačok so žlčou. Hrdlo vačku stisneme a potom len slabým ťahom celú žlč z vnútorností odstránime. Celkom ľahko oddelíme ikry, mlieč a vytiahneme celé črievko.

Sťahovanie z kože

Vo väčšine návodov sa odporúča, že po vypitvaní sa má koža z kapra stiahnuť. A tak pomocou klieští namáhavo z kapra kožu stiahneme a často sa ryba poškodí. Navyše týmto postupom sa ochudobňujeme o cenné látky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #kuchyňa #postup #ryba #kapor

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...