Špaldová múka – poklad každej gazdinky

Skúste objaviť jej silu, zdravie aj chuť. Na špaldovú múku pozeráme ako na mimozemský experiment, no pravda je taká, že v kuchyni by mala byť stálicou.

11.03.2016 07:00
Špaldová múka prospieva nášmu zdraviu. Foto:
Špaldová múka prospieva nášmu zdraviu.
debata

Prospieva kráse, zdraviu, štíhlej línii a je plnohodnotnou náhradou bielej múky, ktorú čoraz viac ľudí škrtá zo svojho jedálnička.

Pokojne ju môžete vymeniť za hladkú aj polohrubú

Výhodou špaldovej múky je, že vie prakticky nahradiť akúkoľvek pšeničnú múku. V chuti je rozdiel minimálny, preto špaldovú múku môžete použiť na čokoľvek. Či už do slaného, alebo sladkého pečiva. Špalda je nešľachtený druh pšenice a preto odoláva tlakom na genetickú modifikáciu a má vysoký obsah bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, ale aj minerálov a vitamínov. Odborníci na výživu ju radia rozhodne k lepším alternatívam ku klasickej bielej múke.

Bohatstvo špaldy

Nie je to len múka. Je to surovina doslova nabitá pozitívnymi vlastnosťami. V zásobníku má dobrý kaliber na ochranu našej imunity aj zdravia. Vitamíny skupiny B, A, E, plus fosfor, draslík, horčík, vápnik aj zinok. Nesmieme zabudnúť na betakarotén a tiokyanát, ktoré pôsobia vynikajúco na regeneráciu buniek a zabraňuje ich deformácii. Tým získava špalda protirakovinový účinok.

Na chudnutie je skvelá partnerka

Má síce vysoký obsah sacharidov, ale k tomu si pripočítajte vysoký obsah bielkovín až 17%. Aj malé množstvo špaldy zasýti viac v porovnaní s bielou múkou, preto ani po menšej porcii nemáte pocit hladu. Pri tom všetkom je ľahko stráviteľná a vyšším obsahom vlákniny pomáha čistiť naše trávenie aj črevá.

Pomôže nielen črevám, ale aj hlave

Špalda je považovaná za psychofarmatikum bez vedľajších účinkov. Po jedle zo špaldovej múky budete cítiť upokojenie a posilňujete psychiku. V súčasných hektických časoch plných napätia je špalda na tanieri ešte cennejšia ako v minulosti.

Pre bezlepkových nie je

Hoci je malý kuchynský poklad, ani špaldová múka nie je pre celiatikov. Je známa vysokým obsahom lepku. Na druhej strane si práve vďaka tomu gazdinky pochvaľujú dlhšiu trvácnosť produktov zo špaldovej múky a pritom je pre organizmus ľahšie stráviteľná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #zdravie #jedlo #múka #špalda #špaldová múka

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....